Ірландія нині як ніколи доступна для українців / фото Марина Григоренко

Безвізова Ірландія: що варто врахувати перед поїздкою на дивовижний смарагдовий острів

09:01, 09.07.2023
24 хв. Туризм

На початку повномасштабного вторгнення Росії українці зі зрозумілих причин пропустили новину про скасування Ірландією віз для громадян України - як біженців, так і туристів. І, як виявилося, чимало українців досі вважають мальовничий смарагдовий острів недосяжною туристичною мрією. Насправді ж, наразі потрапити туди доволі легко, хоч і недешево. УНІАН.Туризм з власного досвіду розповість, що варто врахувати, вирушаючи в подорож до Ірландії, та, головне, як зекономити.

Доволі довго туристичні подорожі з України до Ірландії вважалися чимось недосяжним. Спочатку туди не було доступних авіарейсів. Але навіть коли ірландський лоукостер Ryanair, ще в щасливі довоєнні часи, вирішив поєднати Київ та Дублін прямими авіарейсами, українських туристів на шляху до мальовничого смарагдового острова зупиняла необхідність проходити усі кола пекла задля отримання візи.

Річ у тім, що Ірландія є однією з небагатьох країн Євросоюзу, яка не входить до Шенгенської зони. Більш того, вона єдина навіть і не виявляє бажання до неї доєднатися. Відповідно, безвіз України з ЄС не давав нашим громадянам права подорожувати до Ірландії. В якійсь мірі за цю колізію ми маємо "подякувати" Великій Британії. Адже оскільки частину острова займає Північна Ірландія, яка входить до складу Сполученого Королівства, куди українцям теж потрібна віза з доволі суворою процедурою оформлення, британці дуже хвилювалися, що нелегальні мігранти будуть переміщатися з Ірландії до Північної Ірландії, а звідти вже до Великобританії.

Втім, на другий день після початку повномасштабної війни Росії в Україні, влада Ірландії на знак солідарності з українцями вирішила скасувати візовий режим, вже не рахуючись з тим, що про це подумають британці. Але, звісно тоді, 25 лютого 2022 року, українцям було зовсім не до туристичних подорожей до Ірландії. Єдине, що вони тоді витягли з цієї новини – так це те, що гостинні ірландці готові приймати біженців з України на вельми приємних умовах. Тож за останній рік українці буквально заполонили далеку Ірландію, однак туристів, які в'їжджали б туди саме за безвізом, а не за програмою тимчасового захисту, серед них фактично не було.

Відео дня

Коли в червні 2023 року редактор УНІАН.Туризм вирішив відвідати Ірландію з туристичною метою, здійснивши свою мрію 20-річної давнини, це стало дійсно несподіванкою як для більшості українських знайомих, так і для, власне, самих ірландців – якщо перші просто пропустили новину про безвіз, другі банально не звикли бачити українців саме в статусі туристів.

Як потрапити з України до Ірландії

Оскільки в Україні наразі немає пасажирського авіасполучення, дорога до Ірландії буде доволі тривалою та виснажливою. Найпростішим варіантом буде дістатися до Польщі потягом через Хелм до Варшави (в середньому 1500-1800 гривень), а звідти вже прямим рейсом Ryanair до Ірландії. Втім, за вигідним квитком варто ще добре "пополювати". Приміром, після тритижневого вичікування і без прив'язки до конкретної дати вильоту мені вдалося відхопити квиток з Варшави (Модлін) до Дубліна за 40 євро (тут і надалі всі ціни вказані без урахування багажу). Загалом же квитки між Польщею та Ірландією в середньому коштують від 90 євро, і чим ближче до дати вильоту – тим дорожче. Аналогічна ситуація і з квитками до Ірландії з Угорщини чи Словаччини, втім, доїхати туди з України все ж дещо важче.

Лоукостер Ryanair пропонує чимало рейсів з Польщі до Ірландії / фото Марина Григоренко

На зворотному шляху я вирішила зекономити, тож вдалася до максимально екстремального маршруту. Річ у тім, що з Ірландії доволі дешево летіти, наприклад, до Німеччини чи Данії. Тож не дочекавшись прямих квитків з Ірландії до Польщі дешевше 100 євро, я вирішила летіти з Дубліна до Кельна за 20 євро, а звідти до польського Катовіце за 14 євро. Звідти мені ще потрібно було доїхати потягом до Перемишля, а далі – ще одним потягом до Києва. Цей наземний маршрут обійшовся мені приблизно в 1600 гривень.

Отже, за максимально жорсткої економії доїхати з України до Ірландії і назад, з урахуванням усіх пересадок, можна по ціні від 6500 тисяч гривень, витративши на дорогу в обидва боки приблизно чотири доби. Так, це дорого, довго та важко, але особисто для мене воно було того варте.

Паспортний контроль в Ірландії

Щоб в'їхати до Ірландії з туристичною метою, українці мають пред'явити біометричний закордонний паспорт. За умовами чинного безвізу, громадяни України мають право перебувати в Ірландії протягом 90 діб з моменту в'їзду – відповідну відмітку ставлять у паспорт на паспортному контролі по прибуттю.

Також варто мати при собі стандартний набір інших документів для мандрівників – туристичну страховку, підтвердження бронювання житла, зворотній квиток та достатню кількість коштів для перебування в країні. Тут вже як пощастить – в когось можуть усе це запитати, а можуть і не запитати. Тим не менш, краще це все при собі мати.

Важливо розуміти, що на вильоті з країни ЄС до Ірландії потрібно буде також пройти паспортний контроль, щоб отримати відмітку про виліт з шенгену, тож до аеропорту слід прибувати завчасно. До речі, дні перебування в Ірландії не зараховуються до тих 90 днів, протягом яких українці можуть перебувати в ЄС за умовами безвізу як туристи.

По прильоту до Ірландії, в моєму випадку це був Дублін, потрібно йти на паспортний контроль. Наразі для українців там є окрема черга, але вона лише для тих, хто прилітає до країни вперше та хоче просити про тимчасовий прихисток. Усі решта – як туристи, так і ті, хто вже має статус біженця в Ірландії чи іншій країні – проходять на загальну чергу.

Під час вильоту з Ірландії вже не потрібно проходити паспортний контроль, а от по прибуттю до іншої країни – його пройти доведеться.

І ось тут варто зазначити, що я, як для людина, яка постійно проживає в Україні та не має жодних документів про отримання притулку за кордоном, під час усіх цих процедур двічі зіштовхнулася з певними нюансами. Ще по прильоту до Ірландії, прикордонник похилого віку, з типовою погано зрозумілою ірландською англійською, дуже довго не міг зрозуміти, як це хтось з України летить сюди у відпустку – і навіть не в гості до родичів, які тут вже мають прихисток. Ще важче йому було зрозуміти, чому я не можу потрапити до України одразу прямим літаком і навіщо мені стільки пересадок в Європі (як виявилося, далеко не всі іноземці знають, що в Україні зараз немає цивільної авіації).

Аналогічна ситуація склалася в мене і по прильоту з Дубліна до Кельну, де вже молодий російськомовний німецький прикордонник, явно заточений на роботу з українським біженцями, вперто ігноруючи мої пізнання в німецькій та англійській мовах, доволі довго намагався зрозуміти логіку моїх пересувань і не вірив, що я не планую просити ніде прихисток чи залишатися десь нелегалом. Звісно, в підсумку всі ситуації легко розрулилися, але одночасно я ще раз переконалася, що завжди потрібно мати напоготові адекватні пояснення та підтвердження свого маршруту у вигляді квитків.

Ціни та валюта в Ірландії

Ірландія – це країна з одним з найвищих рівнів життя у Європі. Маленька острівна держава з буремним минулим регулярно потрапляє у всілякі рейтинги благополуччя, щастя та безпеки подорожей, а також впевнено тримається в лідерах різноманітних топів найбажаніших місць для подорожей серед мандрівників з усього світу. Цілком логічно, що все це виливається у доволі високі ціни абсолютно на все, в тому числі на туристичні послуги та харчування в ресторанах.

Приміром, чашка кави з молоком в звичайній кафешці рівня "Арома кави" коштує від 3 євро (так, в Ірландії використовують саме євро), тоді як в більш "хіпстерських" закладах ціни вищі. Наприклад, популярний нині еспресо-тонік там коштує близько 5 євро (для порівняння – в Україні цей напій в середньому обійдеться в 2 євро). Справжню ірландську каву з віски можна придбати за ціною від 7 євро.

Ціни на стрітфуд, на кшталт кебабу чи фіш енд чіпс, в Ірландії стартують від 10 євро. Сніданки та супи в ірландських закладах коштують від 8 євро, закуски – від 12 євро, а повноцінні страви – від 15 євро. Варто підкреслити, що це все нижня межа – в пабах чи невеличких сімейних кафешках, де зазвичай харчуватися дешевше. Якщо обирати заклади вищого рівня, типу ресторанів чи гастропабів, то не варто розраховувати на чек нижче 20 євро з людини лише за одну страву, без напою. Однак порції зазвичай великі, тож можна брати одну на двох.

Ціни на пиво в закладах стартують від 5 євро. Легендарний Guinness в пабах коштує від 6 євро, в супермаркетах – 3,8 євро.

Продукти в супермаркетах в Ірландії доволі дешеві / фото Марина Григоренко

А от ціни в ірландських супермаркетах приємно дивують – більшість продуктів там коштують як в Україні або навіть дешевше. З однією лише різницею, що найдешевша 200-грамова пачка сиру "Червоний чедер" там коштує лише 1,6 євро, і при цьому має високу якість.

Загалом в Ірландії, як і в більшості країн ЄС, дешевий сегмент продуктів теж є доволі якісним та смачним, тому що в них просто заборонено випускати на ринок щось на зразок наших соціальних продуктів, як-то сумнозвісні сосиски "з туалетного паперу" чи сир-молоковмісний продукт з 25% жирності. Тож якщо хочете зекономити і є така можливість – купуйте продукти в супермаркеті і готуйте самостійно.

В Ірландії доволі дешеві морепродукти / фото Марина Григоренко

Найдешевде купувати продукти в мережах Aldi, Lidl та Spar, а ось магазини Tesco будуть дещо дорожчими.

Що варто спробувати в Ірландії

Ірландія – країна фермерів, а кухня тут доволі проста. До основних страв, які варто спробувати в Ірландії, належать:

1. Пастуший пиріг (Shepherd's Pie) – листкова запіканка з баранини з покриттям з картопляного пюре. Це традиційна страва британської кухні, однак і в Ірландії її теж подають за національну. Також є її аналог з телятиною, що називається Cottage Pie, або ж сільський пиріг.

Пастуший пиріг в Ірландії / фото Марина Григоренко

2. Суп Чаудер (Irish Seafood Chowder) – це густа навариста вершкова юшка з морепродуктами і рибою. Оскільки навколо Ірландії море та океан, то тут дуже розвинене рибальство, відповідно, і традиційна кухня часто включає морепродукти. Зазвичай подається з місцевим традиційним ірландським содовим хлібом (Irish Soda Bread).

Ірландський суп Чаудер / фото Марина Григоренко

3. Боксті (Boxty) – ірландський аналог наших дерунів, часто подається з беконом та сиром. Має кілька варіацій, популярне як сніданок.

Картопляні оладки боксті / фото Марина Григоренко

4. Копчений лосось (Smoked salmon) – популярна закуска, найчастіше подається у вигляді канапок.

5. Фіш енд чіпс (Fish and Chips) – дослівно риба з картопляними чіпсами. Це типовий стрітфуд з Британії, який також активно вживають в Ірландії.

6. Кебаб з баранини (Lamb Kebab) – оскільки Ірландія це країна овець, більшість м'ясних страв тут саме з них. Відповідно, і звична нам шаурма тут переважно з баранини – це доволі популярний стрітфуд у Дубліні, який продають на кожному кроці.

7. Ірландський кекс з родзинками (Irish barmbrack) – традиційна випічка до кави.

Знаменитий ірландський Гіннесс / фото Марина Григоренко

8. Ірландський алкоголь – ірландці люблять випити, бо ж як ще витримати такий клімат? Звісно, в першу чергу всі купують відоме на весь світ місцеве темне пиво Гіннесс (Guinness), і він дійсно смачніший в пабі на батьківщині, ніж експортний. Однак і окрім цього в Ірландії безліч смачних сортів пива. Любителі більш міцних напоїв можуть скоштувати знаменитий ірландський віскі або ж хоча б ірландську каву з віскі. Також Ірландія відома лікерами Бейліс та Шеріданс. А ось свого вина в Ірландії нема, натомість є яблучні сидри.

Де зупинятися в Ірландії

Вільне житло – це одна з головних туристичних проблем в Ірландії. Річ у тім, що в країні попросту дуже мало житлової площі для прийому гостей, і масовий приїзд біженців з України тільки посилив цю проблему. Коли в Європі ще вирував коронавірус, чимало ірландських готелів, хостелів та гуртожитків зголосилися на пропозицію уряду прийняти у себе біженців. Для них це був шанс на вихід з коронавірусного простою, адже держава платила їм за усі номери, тоді як туристів тоді ще стільки не було. Втім, біженці залишилися на довше, ніж очікувалося, а коронавірус закінчився і туризм відновився. Тож цього літнього сезону, коли зголоднілі за подорожами туристи кинулися мандрувати Європою, виявилося, що знайти вільне житло в Ірландії не так вже й просто.

Є й ще один нюанс – Ірландію дуже люблять жителі Південної Америки, які приїздять сюди нібито на мовні курси, а в підсумку залишаються назавжди. Річ у тім, що Ірландія – єдина англомовна країна, куди їм легко потрапити. Відповідно, величезні потоки південноамериканських переселенців стікаються сюди і теж займають чималу частку ірландського житла.

А що ж робити звичайним туристам, яким залишається не так вже й багато варіантів для розміщення? Ну, тут вже все залежить від вашого бюджету. Приміром, одномісний-двомісний номер у готелі коштує від 150 євро за ніч, і це дуже недешево…

Ті ж, в кого бюджет обмежений – можуть спробувати вдачу з хостелами, де ліжко-місце в багатомісному номері в середньому обходиться в 40 євро за добу. З хороших новин – хостели в Ірландії дуже якісні. Це вам не оті нічліжки для гастарбайтерів, як у Східній Європі. Це цілком комфортні та сучасні варіанти розміщення, де є все необхідне, включно з кухнею, де можна готувати їжу. Плюс в таких хостелах цілком пристойний контингент – це ті ж самі туристи з усього світу, від США, Канади та Нової Зеландії до Німеччини, Франції чи Італії, які так само приїздять сюди за враженнями та поводяться чемно.

Кімната в хостелі в Голуеї виглядає цілком пристойно / фото Марина Григоренко

Враховуючи усі проблеми з наявністю житла для туристів в Ірландії, наполегливо радимо вам бронювати готелі чи хостели завчасно, особливо якщо їдете в топ сезон. Приміром, я робила це за 3,5 місяці до поїздки, і коли задля інтересу перевіряла наявність місць за місяць до подорожі – варіантів було небагато.

Для проживання на 9 ночей я обрала три міста. Дублін був очевидним варіантом, адже саме з аеропорту ірландської столиці я подорожувала туди і назад. Плюс, місто дійсно має що запропонувати туристам – як в самому ньому, так і на околицях, тож можна сміливо тут затримуватися на кілька днів.

Хостел у місті Вестпорт / фото Марина Григоренко

Крім того, мій вибір випав на два міста на заході країни – ідеалістичний Вестпорт з 5 тисячами жителів та 80-тисячний жвавий молодіжний Голуей. З одного боку, саме на заході Ірландії були зосереджені основні локації, які я хотіла відвідати, з іншого – саме в цих містах популярний сервіс з пошуку житла Booking видав мені найвигідніші варіанти розміщення, з урахуванням ціни та якості. Саме таким чином рекомендуємо вам шукати житло, спочатку пробиваючи найдешевші варіанти по всій країні, а надалі вже обираючи ті, які найкраще вам підходять територіально – на щастя, пересуватися Ірландією доволі легко.

Транспорт та дивна пішохідна культура в Ірландії

Ірландія – країна порівняно невелика, де зі сходу на захід легко можна доїхати за 2-3 години громадським транспортом (поїзд чи автобус), а автомобілем – ще швидше.

Ціни на проїзд в громадському транспорті в Ірландії порівняно прийнятні – в межах міста одна поїздка обійдеться в 2-3 євро, близьке міжміське сполученням – 5-10 євро, а, наприклад, з Голуея до Дубліна можна доїхати на автобусі за 13 євро. Поїздом буде дещо дорожче.

І ось цікавий момент, про який не знають більшість туристів – в Ірландії квитки на транспорт можна купити у водія за готівку або онлайн (зокрема, через додаток TFI). При цьому онлайн вони коштують набагато дешевше. Наприклад, згаданий вище квиток на автобус між Дубліном та Голуеєм онлайн коштує 13 євро, а при купівлі у водія – 18 євро.

Окрема історія з міським транспортом у Дубліні – там квитки не можна купити онлайн, якщо ви не плануєте купувати пластикову картку-проїзний TFI Leap Card Dublin. В такому випадки квитки на автобуси купуються лише у водія і тільки за монети без решти. Особливо ця дивна система дратує туристів по прибуттю до Дубліна літаком, коли дрібних грошей ще нема, а з аеропорту до міста якось доїхати треба. Тоді на допомогу прийде магазинчик з продуктами на виході з аеропорту біля автобусної зупинки, де можна купити разовий квиток карткою чи за паперові гроші. В місті таких магазинчиків я не знайшла, тож доводилося турбуватися про дрібні гроші завчасно.

Квитки на поїзди чи міжміські електрички можна купити як онлайн на сайті місцевих залізниць, так і на залізничних станціях.

Також в Ірландії можна брати авто в прокат, втім, це недешево – в середньому 60 євро за добу. Це вигідно, якщо ви їдете компанією, приміром, з 3-4 людей і хочете подивитися багато природних пам'яток за межами міст. Приміром, квиток на автобус з Голуея до знаменитих скель Могер коштує майже 10 євро в один бік. Відповідно, якщо їхати машиною втрьох – вийде те саме, однак точно буде зручніше, адже ви зможете самі планувати свій час.

Тільки варто пам'ятати, що в Ірландії – лівосторонній рух, як, наприклад, і в Великій Британії чи на Кіпрі. Тож щоб керувати там орендованим авто, варто бути досвідченним водієм, адже навіть пішоходи постійно там плутаються (на щастя, турботливі ірландці усюди на пішохідних доріжках нагадують туристам, в який бік варто дивитися).

В Ірландії лівосторонній рух / фото Марина Григоренко

Ще одна дивна особливість дорожнього руху в Ірландії – місцеві переходять дорогу як попало і де попало, часто не звертаючи увагу на червоний сигнал світлофора, тож туристів, які чемно чекають на зелений по три хвилини, завжди легко відрізнити. В маленькій Ірландії немає такого вже жвавого руху, а в містах для водіїв, вочевидь, діють обмеження швидкості, тож люди просто перебігають дорогу, коли для цього є можливість. Тим не менш, нам, туристам, це незвично.

Мова в Ірландії та місцева гостинність

Ірландія має дві офіційні мови – ірландську та англійську, тож усюди можна побачити написи обома мовами. Втім, спілкуються в Ірландії переважно англійською, тоді як ірландську, або ж гельську, використовують в побуті лише кілька відсотків ірландців. Переважно це жителі невеличких селищ на заході країни.

В Ірландії дві офіційні мови / фото Марина Григоренко

Водночас часто ірландці спілкуються англійською з дуже сильним акцентом (ви точно чули його у фільмах), який часом важко зрозуміти тим, хто вчив класичну англійську. Тим не менш, в сфері туризму та гостинності зазвичай говорять більш зрозумілою вимовою – місцеві заточені під туристів, також у цій сфері працює дуже багато мігрантів.

При цьому ірландці славляться своєю гостинністю, привітністю, простотою та бажанням допомогти, і вони дуже люблять поговорити. Ірландці обожнюють small talk і можуть заговорити з незнайомцями просто на зупинці чи в парку, особливо в менших містечках. Також не дивуйтеся, якщо з вами будуть вітатися перехожі чи казати "See you later" навіть в тих випадках, коли ви точно знаєте, що вже ніколи не побачите цю людину.

Крім того, ірландці з щирою цікавістю люблять розпитувати у гостей, звідки вони приїхали. А дізнавшись, що я приїхала з України, та ще й у відпустку, а не як біженець, вони з особливою завзятістю починали демонструвати мені свою обізнаність в останніх новинах щодо війни в Україні та бажання швидше розібратися з Росією.

Сувора ірландська погода та коли туди краще їхати

Про ірландський клімат ходять справжні легенди. Там немає справжньої холодної зими, але й спекотного літа також немає. А ще там постійно дощить та сильні вітри. Тож щоб потрапити на дійсно хорошу погоду, варто бути справжнім щасливчиком.

Найкращими місяцями для відвідування Ірландії вважають червень-серпень, коли температура коливається в межах 15-20 градусів тепла. Однак саме тоді в країні й чимала ймовірність дощів.

Погода в Ірландії зазвичай дощова та прохолодна / фото Марина Григоренко

Крім того, погода в Ірландії дуже мінлива. Велика різниця між температурами там не лише вдень та вночі, але й протягом дня. Нерідко буває так, що ось зараз спека (так, якщо там +25, то це вже справжнє пекло – усе через вологість), але через пару годинок вже майже осінь. Тож якщо ви вирушаєте з дому на весь день, варто мати при собі одяг на усі випадки.

По-справжньому теплі сонячні дні – для ірландців справжнє свято / фото Марина Григоренко

Ну а по-справжньому теплі сонячні дні – це взагалі для ірландців справжнє свято. Кажуть, що усі вони мають напоготові набори для пікніку, щоб коли настане той єдиний літній день на рік – усе кинути і піти відпочивати. Втім, цього літа там доволі спекотно та порівняно сухо. Місцеві кажуть, що це дуже незвично – зазвичай їм так не щастить, і по-справжньому літніми в країни бувають максимум два-три дні.

Пляжі в Ірландії

Ірландія – це острів, який частково омивається Ірландським морем, а частково Атлантичним океаном. Тож, природньо, у багатьох виникає логічне питання – а чи можна там поплавати? І ось з цим не все так просто. По-перше, води навколо Ірландії доволі прохолодні, тож це розвага не для слабаків. Але це не головна перепона.

Знамениті ірландські відливи / фото Марина Григоренко

Інша річ – легендарні ірландські припливи та відливи, для місцевих це справжня наука вирахувати, який буде найближчим часом рівень води. Інколи вода відходить настільки далеко, що навіть на облагороджених пляжах до неї доведеться йти метрів 500 – але й там не буде різкого спуску у воду, а доведеться йти ще метрів 200 у воді по пояс. Так, на багатьох пляжах є трампліни для спуску у воду, але корисні вони лише у дні припливу (але тоді і хвилі сильніші).

В ірландських водах можна довго йти до нормальної глибини у відлив / фото Марина Григоренко

Загалом, варто бути готовим, що в Ірландії вам поплавати не вдасться, принаймні так, щоб отримати від цього задоволення. А ось для милування красою та прогулянок місцеві пляжі просто ідеальні.

Речі, без яких в Ірландії не обійтися

Наостанок розповімо про кілька дрібничок, які варто мати з собою, вирушаючи до Ірландії.

1. Перехідник-адаптер під "англійську" розетку. В Ірландії такі ж самі "нестандартні" розетки, як, наприклад, у Великій Британії, ОАЕ чи на Кіпрі, куди аж ніяк не підключити наші прилади. І хоча загалом турботливі ірландці подбали про туристів з "іншого світу", обладнавши розетки в готелях (і навіть хостелах) чи в автобусах USB-портами, через які можна підзаряджати смартфони, для інших приладів, як-то ноутбук чи фен, вам все одно знадобиться адаптер. Так, є ймовірність, що в готелі ви зможете орендувати такий адаптер під заставу чи за доплату, однак краще все ж мати свій.

2. Дощовик, зонт, бахіли від дощу. Оскільки Ірландія – це країна, де дуже багато дощів, потрібно подбати про захист, бо ви ж не хочете промокнути та захворіти. Ці речі потрібно носити з собою постійно, бо ніколи не знаєш, коли вони знадобляться – прогнози погоди в Ірландії штука ненадійна.

3. Багатошаровий одяг. Оскільки погода в Ірландії мінлива, варто мати при собі одяг на усі випадки – теплі кофти та штани, щоб у разі чого утеплитися, та легкий верх-низ, щоб якщо що роздягнутися.

4. Рушник. Це актуально для тих, хто зупиняється в хостелах, де, найчастіше, в Ірландії у ціну не включені рушники. Так, зазвичай їх можна орендувати в хостелі за доплату, але можна й свій взяти. До того ж, можливо вам таки пощастить потрапити на пляж.

***

Підіб'ємо підсумки. Ірландія – це неймовірна країна, яка може багато що запропонувати туристам. При цьому це дуже популярна і дуже дорога країна. Тож якщо ви все ж хочете туди потрапити і водночас не розоритися, радимо ретельно підходити до підготовки візиту і бути готовими до економії: планувати поїздку завчасно, мати при собі всі необхідні речі, погоджуватися на хостели, багато ходити пішки та харчуватися їжею з супермаркетів.

Ірландія – неймовірна країна, гідна усіх витрачених зусиль на її відвідування / фото Марина Григоренко

***

В наступних матеріалах УНІАН.Туризм розповість про найцікавіші локації в Ірландії, які обов'язково варто відвідати: Дублін, Гоут, скелі Могер и многое другое.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся