Дублін здатен здивувати будь-кого / колаж УНІАН, фото Марина Григоренко

Від нічних вогнів Темпл-бару до "полювання" на оленів: чим вражає ірландський Дублін

10:17, 28.08.2023
14 хв. Туризм

Дублін – це найперше місце, яке приходить на думку, коли туристи планують подорож до Ірландії. По-перше, це столиця, а, по-друге, саме через його аеропорт найчастіше пролягає шлях іноземних гостей до смарагдового острова. І, повірте, це місто має що показати гостям. УНІАН.Туризм розповість, що варто відвідати в Дубліні в першу чергу.

В нашому попередньому матеріалі ми розповідали, що варто врахувати перед поїздкою до Ірландії – від безвізу та побутових питань до певних місцевих особливостей. Тепер же хочемо  трошки познайомити вас з ірландською столицею – Дубліном.

Трохи фактів про Дублін

Місто Дублін було засноване в далекому 841 році, однак перша згадка про нього датується аж 140 роком. Сучасна назва міста, вперше згадана у 14 столітті, ірландською мовою пишеться як Baile Átha Cliath (поселення біля броду), тоді як його першою ірландською назвою була Dubh Linn (чорний ставок) – саме від неї і походить сучасна міжнародна назва міста.

Населення самого міста Дублін нині ледь дотягує до 600 тисяч, однак якщо враховувати прилеглі округи, разом з якими столиця формує так званий Великий Дублін, то кількість його жителів вже перевалила за 2 мільйони. Причому вона продовжує зростати, в першу чергу за рахунок іноземних мігрантів.

Клімат Дубліна помірно-морський, з м'якими зимами, прохолодним літом і відсутністю різких перепадів температур. Максимальна температура в січні тут становить +8°C, а у липні ледь дотягує до +20°C. Найбільш сонячні місяці року в Дубліні – червень і липень, а найвологіші – грудень і серпень. Втім, протягом останніх років в ірландській столиці буває помітно тепліше – наприклад, під час нашого візиту наприкінці червня цього року температури вдень тут сягали +25°C, і ми навіть тут обгоріли.

Транспорт, житло, їжа

Попри те, що Дублін в останні роки користується шаленою популярність серед іноземців, ці головні туристичні аспекти мають певні проблеми.

Зокрема, в громадському транспорт Дубліна, попри його загальну зручність і охайність, діє доволі дивна система оплати – там разові квитки не можна купити онлайн, якщо ви не плануєте купувати пластикову картку-проїзний TFI Leap Card Dublin. В такому випадку квитки на автобуси купуються лише у водія і тільки за монети без решти. Особливо це дратує туристів по прибуттю до Дубліна літаком, коли дрібних грошей ще нема, а з аеропорту до міста якось доїхати треба. Тоді на допомогу прийде магазинчик з продуктами на виході з аеропорту біля автобусної зупинки, де можна купити разовий квиток з картки чи за паперові гроші. А ось в місті таких магазинчиків ми не побачили.

Крім того, у пікові години, особливо коли в місті відбуваються якісь масові заходи, через шалений попит дуже важко кудись доїхати – через затори і тому що автобуси, які курсують із запізненням, ще й не зупиняються на зупинках, адже вони вже переповненні. В такі моменти також дуже складно знайти таксі. Тож в аеропорт радимо виїжджати завчасно.

Транспорт в Дубліні має певні нюанси / фото Марина Григоренко

Також у місті, як і загалом по Ірландії, дуже великі проблеми з наявністю вільного житла – його просто нема. Тож якщо ви плануєте їхати до Дубліна та не маєте там друзів чи родичів, у яких можна зупинитися, житло варто бронювати за кілька місяців наперед, особливо якщо їдете в топ-сезон. При цьому ціни на житло тут дуже високі – одномісні номери в готелях стартують від 150 євро за добу, тоді як ліжко-місце в загальному номері в хостелі обійдеться в суму від 35 євро. Справделивості заради, хостели в Ірландії чисті та сучасні, не те що східноєвропейські нічліжки для гастарбайтерів.

А ось з їжею в Дубліні проблем немає – тут повно закладів на будь-який смак та бюджет (хоча загалом ціни доволі високі, адже Ірландія країна дуже недешева). Також у місті багато супермаркетів, а ціни на продукти там – плюс-мінус на рівні українських.

Атмосферні дублінські паби

Окремої увагу заслуговують типові ірландські паби в Дубліні, де майже кожного дня лунає жива музика, показують спортивні змагання і можна досхочу напитися пива, в тому числі знаменитого Гіннеса.

Їжі зазвичай в таких пабах небагато або взагалі нема, але хто ж ходить туди їсти? Туди ходять в першу чергу за атмосферою!

З іншого боку, існує думка, що їжа та напої в ось таких класичних пабах дешевші, ніж в туристичних ресторанах чи хіпстерських гастрокафе – і ми це підтверджуємо з власного досвіду.

Нічні вогні Темпл-бару

Найбільше туристів зазвичай стікається до популярного району Temple Bar в центрі Дубліна – втім, це скоріше для гостей, тоді як місцеві віддають перевагу закладам за його межами.

Тим не менш, це місце варте того, щоб туди хоч раз завітати – якщо не для того, щоб заходити до місцевих пабів "під туриста", то хоча б щоб прогулятися його жвавими вуличками з бруківкою, яскравими будиночками та мільйонами вогнів. Це дійсно незабутня атмосфера, яку варто відчути!

Калейдоскоп кольорових дверей

Загалом Дублін – дуже фотогенічне місто з вельми впізнаваною міською архітектурою. Особливе місце тут посідають кольорові двері на типових для Ірландії одно-двоповерхових цегляних житлових будинках. Можна годинами блукати містом, розглядаючи їх.

І ось тут вам важлива порада – якщо у вас є час, все ж спробуйте виходити за межі популярних туристичних районів, щоб помилуватися справжнім життям міста. Дублін дійсно вартий того.

Must-visit пам'ятки Дубліна

Звісно, що не одними пабами знаменитий Дублін. Як стародавнє місто він може запропонувати туристам величезну кількість пам'яток історії та архітектури. Ось лише деякі з них.

Дублінський замок (Dublin Castle) – головний урядовий комплекс будівель країни, який до 1922 року був головним форпостом Британії в Ірландії. Датою заснування замку вважається 1204 рік, однак більшість сучасних будівель комплексу були збудовані у 18 столітті.

Дублінський замок / фото Марина Григоренко

Триніті-коледж (Trinity College) – найстаріший та найпрестижніший навчальний заклад в Ірландії, що входить до складу Дублінського університету. Датою його заснування вважається 1592 рік, і свого часу тут вчилися такі відомі ірландські письменники, як Оскар Вайлд, Джонатан Свіфт, Семюел Беккет та Брем Стокер.

Триніті-коледж в Дубліні / фото Марина Григоренко

Особливою увагою туристів користується бібліотека Триніті-коледжу, книжний фонд якої налічує аж 5 мільйонів томів. Також університет оточений великим затишним парком, прогулятися яким можуть усі бажаючі.

Триніті-коледж в Дубліні / фото Марина Григоренко

Кафедральний собор Святого Патрика (St Patrick's Cathedral) – головний храм протестантської Церкви Ірландії, він є найбільшим собором країни. Його почали будувати ще наприкінці 12 століття, а шпиль у нього з'явився тільки у 18 столітті.

Собор Христа (Christ Church Cathedral) – головний кафедральний собор міста в готичному стилі, заснований в 1031 році королем вікінгів Дубліна Сігтріггом Шовкобородим. В 16 столітті собор зазнав серйозних руйнувань і був відбудований лише наприкінці 19 століття.

Собор Христа в Дубліні / фото Марина Григоренко

Міст Ха'пенні (Ha’penny Bridge) – одна з найбільш впізнаваних візитних карток міста, яку можна побачити на численних сувенірах з Дубліна. Він був побудований на початку 19 століття, коли виникла потреба спорудити пішохідний перехід через міську річку Ліффі. Його назва дослівно перекладається як "Міст пів пенні" – через те, що коли він тільки з'явився, щоб перейти через нього, подорожні мали заплатити плату в пів пенні.

Міст Ха'пенні в Дубліні / фото Марина Григоренко

До речі, річка Ліффі, через яку нині вже перекинулось чимало мостів, тягнеться фактично через весь центр міста і є доволі популярним місцем для прогулянок як серед місцевих, так і серед туристів.

Набережна ріки Ліффі в Дубліні / фото Марина Григоренко

Звісно, це далеко не всі визначні пам'ятки Дубліна, однак вони точно входять до списку must visit, особливо якщо у вас в місті не так вже й багато часу.

Ще один відомий міст в Дубліні / фото Марина Григоренко

Музеї Дубліна

В Дубліні дуже багато музеїв, причому велику частину з них можна відвідати безкоштовно – в будь-який день або в якісь конкретні дні тижня, це варто уточнювати перед відвідуванням кожного з них. Оскільки в Дубліні погода дуже мінлива і часто йдуть дощі, музеї стануть справжнім порятунком для туристів, які шукають де перечекати негоду.

В дублінських музеях часто безкоштовний вхід / фото Марина Григоренко

Подейкують, що і в деяких платних ірландських музеях та інших закладах з платним входом для українців нині безкоштовний вхід. Втім, ми, завітавши до Ірландії саме як туристи, це не перевіряли.

Серед найбільш відомих музеїв ірландської столиці – Національний музей Ірландії, Національна галерея Ірландії, Ірландський музей сучасного мистецтва, Державний музей геральдики, В'язниця-музей Кілменхем, Маленький музей Дубліна, Музей пива Гіннес, Старий завод віскі Джеймсон та багато інших.

Дублінські парки

Також Дублін славиться своїми зеленими охайними парками. В самому центрі міста є одразу кілька зелених зон, що є популярними місцями відпочинку як серед городян, так і серед туристів.

Парк Сант-Стівенс-Грін в Дубліні / фото Марина Григоренко

Серед них – центральний парк міста Сант-Стівенс-Грін із ландшафтним озером, водоспадами, скульптурами й дитячим майданчиком, площа-сад Мерріон з оригінальною статуєю письменника Оскара Вайлда, Iveagh Gardens з унікальною колекцією садових ландшафтів 1865 року.

Площа-сад Мерріон в Дубліні / фото Марина Григоренко

Окрім цього, туристам наполегливо рекомендується відвідати Ірландський національний ботанічний сад в Дубліні, Дублінський зоопарк та цвинтар Гласневін.

Фенікс Парк та олені

Втім, найбільше з зелених зон туристів приваблює величезний Phoenix Park десь в 3 кілометрах від центру міста, а точніше – його жителі. Якщо трохи відійти від "цивілізованої" частини парку з охайними клумбами і скульптурами, то можна потрапити на просторе поле, де мешкають сотні диких оленів.

Вхід у Фенікс-парк / фото Марина Григоренко

Будемо відверті, побачити їх – то велике везіння, і часом задля цього варто прикласти певні зусилля. Оскільки тварини фактично живуть в диких умовах (і так, годувати їх не можна), вони найчастіше тікають при наближенні людини.

Крім того, парк дуже великий, тож бути вони можуть де завгодно – тут є кілька груп оленів, які бігають по усій його території.

Наприклад, мені довелося цілу годину бігати по полю по коліно в мокрій після дощу траві, перш ніж я побачила першу групу оленів. Втім, підійти занадто близько до них я все одно не змогла.

Олені в парку Фенікс майже дикі / фото Марина Григоренко

Пляжі та набережна

Оскільки Ірландія – це острів, а його столиця – розташована на березі Ірландського моря, чимало туристів одразу ж роздумують над тим, чи можна в місті відшукати пляжі або навіть скупатися в морі! І тут ми вас дещо розчаруємо…

Ось так виглядає пляж Sandymount Beach у відлив / фото Марина Григоренко

Приблизно в 5 кілометрах від центру міста розташований піщаний пляж Sandymount Beach, куди легко можна дійти пішки, тим паче, що дорога проходить через вельми симпатичні міські райони.

Це скоріше пляж для прогулянок, а не для купання / фото Марина Григоренко

Втім, там дуже часто бувають відливи (це взагалі окрема історія в Ірландії – вода там відходить від берега так само швидко, як і підходить), тож скупатися там навряд чи вийде – у відлив до води доведеться йти кілька сотень метрів, а до глибини – ще більше, а у приплив море буде неспокійне. До того ж, поряд розтшовані кілька заводів і порт, тож вода там така собі для купання. Тим не менше, там дуже приємно погуляти.

Тут точно не до купання / фото Марина Григоренко

Якщо ж є час і натхнення – можна від пляжу же пройти до Irishtown Nature Park з охайними стежками вздовж морського узбережжя, звідки відкриваються чудові краєвиди.

Irishtown Nature Park в Дубліні / фото Марина Григоренко

А ось любителі плавання можуть спробувати вдачу на піщано-кам’яному Seapoint Beach, але туди вже треба їхати – він розташований десь в 10 кілометрах від центру Дубліна. Втім варто пам'ятати, що ірландські води все ж доволі прохолодні.

Поїздка в Гоут

Якщо вам дозволяє час, можна з'їздити з Дубліна на кілька годин до його передмістя Гоуту (Howth) – невеличкого рибальського поселення з населенням близько 9 тисяч людей.

Їхати туди близько півгодини поїздом з центру Дубліна, квиток обійдеться в 5 євро туди-назад, придбати його можна в касі залізничної станції.

В першу чергу, містечко приваблює туристів своїм маяком з червоними дверима, до якого на відміну від багатьох інших маяків Ірландії можна наблизитися впритул.

Загалом, Гоут – це дуже мальовниче місце, де вам гарантована величезна кількість красивих фото на згадку.

Маяк в Гоуті / фото Марина Григоренко

Також там є причал для яхт та велика прогулянкова набережна, а якщо пощастить – побачите морських котиків у прибережних водах.

Краєвид на Гоут з маяка / фото Марина Григоренко

Крім того, Гоут славиться великою кількістю ресторанів на будь-який бюджет, де можна скуштувати смачні страви з риби та морепродуктів. Власне, за цим сюди і приїжджає більшість туристів.

Всюдисущі чайки

Ну і, звісно, розповідаючи про Дублін, не можна не згадати його пернатих мешканців – величезних чайок, які тут усюди, прямо як голуби у нас.

Чайки в Ірландії дуже нахабні / фото Марина Григоренко

Вони літають над вами та голосно кричать, а якщо бачать у вас їжу – починають її випрошувати. Особливо наглі птахи вихоплюють їжу просто з рук у туристів.

Чайки в Дубліні усюди / фото Марина Григоренко

***

Без сумніву, Дублін – це обов'язковий пункт призначення, якщо ви плануєте відвідати Ірландію. І якщо ви думаєте, що вам вистачить двох-трьох днів, щоб подивитися в ньому все цікаве – ви глибоко помиляєтесь. Ви обов'язково захочете повернутися туди ще, щоб закрити усі гештальти. Це ми вам гарантуємо.

Дублін – це неймовірно колоритне місто / фото Марина Григоренко

Більш того, попри свої невеличкі розміри, Ірландія має багато чого запропонувати туристам окрім Дубліна. У наступному нашому матеріалі ми розповімо вам про захід Ірландії – один з найбільш популярних регіонів країни.

Марина Григоренко

Читайте свіжі новини туризму, шукайте ідеї для подорожей і дивіться мальовничі фото з усього світу на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся