Скелі Могер є однією з найпопулярніших туристичних локацій Ірландії / фото Марина Григоренко

Мальовничі скелі Могер, або Ірландія "як в кіно"

13:13, 28.10.2023
9 хв. Туризм

УНІАН.Туризм з власного досвіду розповість, як потрапити в цей мальовничий природний заповідник.

Більшість людей, коли думають про Ірландію, уявляють перед очима смарагдові скелясті схили з овечками, що омиваються блакитними океанськими водами. І найкраще цю картинку ілюструють знамениті скелі Могер.

Дикий атлантичний шлях в Ірландії

Попри свій невеличкий розмір, Ірландія може багато чого запропонувати туристам. Втім, особливо їх приваблює знаменита траса Дикий атлантичний шлях (Wild Atlantic Way) вздовж берегової лінії на заході країни, що тягнеться з півночі на південь. Починається він у північному графстві Донегал (Lonely Planet вніс його в топ рекомендованих до відвідування місць у 2024 році), далі проходить через графства Мейо та Клер, а закінчується у графстві Керрі – загалом близько 2,5 тисяч кілометрів, що робить його одним із найдовших прибережних маршрутів у світі.

На заході Ірландії неймовірно красива берегова лінія / фото Марина Григоренко

Вздовж цього маршруту зосереджено понад 150 оглядових майданчиків, близько 1000 різноманітних культурних, історичних та природних пам'яток, а ще понад 2500 активностей на будь-який смак.

Офіційно Дикий атлантичний шлях був запущений у 2014 році, завдавши чималий поштовх розвитку туризму в Ірландії та щороку залучаючи мільйони відвідувачів з усього світу. Це також сприяло розвитку місцевої економіки, особливо в сільській місцевості, де туризм є ключовою галуззю. Крім того, маршрут сприяв просуванню сталого туризму та збереженню природної та культурної спадщини західного узбережжя Ірландії.

Загалом, Дикий атлантичний шлях – це локація, яку неможливо охопити за один візит до Ірландії, і туди гарантовано хочеться повернутися. Однак спочатку туристи здебільшого намагаються потрапити хоча б до найбільш відомих пунктів на маршруті. Серед них – знамениті скелі Могер, про які далі піде мова.

Трохи фактів про скелі Могер

Скелястий крутосхил під назвою кліф Могер (Cliffs of Moher) неодноразово визнавалися найпопулярнішою туристичною локацією в Ірландії. Щорічно до цієї місцевості, включеної до переліку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, приїздить більше мільйона туристів.

Скелі Могер також можна було бачити у багатьох відомих музичних кліпах, рекламних роликах та художніх фільмах, в тому числі у кінохіті "Гаррі Поттер і Напівкровний Принц". Тож не дивно, що багато хто, побачивши ці мальовничі кадри на екрані чи фото, бажають потрапити туди особисто.

Вчені стверджують, що скелі Могер, що складаються в основному з пластів намюрського сланцю та пісковику, утворилися близько 320 мільйонів років тому, коли протягом тривалого часу річка скидала пісок, мул і глину в стародавній морський басейн. Протягом мільйонів років відкладення, вони ущільнювалися та перетворювалися в осадові шари, які нині можна побачити над океаном.

Власне, через таку особливість породи скелі Могер є доволі небезпечними – щороку там гинуть туристи, цього року кліф навіть потрапив до десятки найбільш "смертоносних" природних пам'яток світу. Так, там вже давно облаштовані безпечні пішохідні доріжки та усюди є попереджувальні таблички, втім, кого це колись зупиняло? Завжди находяться туристи, які не можуть встояти перед спокусою наблизитися до самого краю.

На скелях Могер облаштували безпечні доріжки / фото Марина Григоренко

Нині загальна протяжність скель Могер становить близько 14 кілометрів – на південному боці їхня висота сягає на максимум 120 метрів, а на північному – 214 метрів.

Екскурсія до скель Могер

На початку 21 століття в районі скель Могер відкрили екологічно чистий комплекс для туристів з облаштованими стежками, оглядовими майданчиками, міні-музеєм, кафе та сувенірним магазинчиком. Вхід на територію парку станом на 2023 рік – 12 євро.

Це місце дійсно неймовірне красиве і варте усіх витрачених на нього часу, сил та грошей, і вам однозначно захочеться приїхати туди ще, адже за один приїзд тут обійти все нереально – ви будете постійно зупинятися, щоб зробити фото, просто помилуватися краєвидами або ж перекусити просто на схилах.

Крім того, і різну погоду скелі виглядають по-різному – і потрапити саме у сонячний день вважається особливим успіхом (найбільше шансів буде у червні-липні). Нам же пощастило в один день побачити скелі і під дощем, і під сонцем – враження просто неймовірні.

Потрапити на скелі Могер у сонячний день велика удача / фото Марина Григоренко

Від центрального входу до заповідника можна піти у два боки. Тим, хто приїздить вперше, радять вирушити коротшим маршрутом, а у другій бік пройти стільки, скільки встигнете та вистачить сил. Втім, досвід показує, що більшість туристів проходять по кілометру-два в кожен бік, тож чим далі ви доходите – тим більше у вас свободи і простору.

Так, якщо піти на південь, то маршрут становитиме близько 5 кілометрів – до руїн замкуМогер-тауер (Moher Tower), побудованому як сторожова вежа у 1808 році, на вершині гори Хегс-Хед (Hag's Head), що перекладається як Голова Відьми.

Краєвид на Могер-тауер на вершині гори Хегс-Хед / фото Марина Григоренко

Якщо йти на північ, то маршрут буде довшим – близько 9 кілометрів до замку О'Браєн-тауер (O'Brien's Tower), побудованого у 1835 році, у бік села Дулін (там, кажуть, є ще один вихід, але ми не перевіряли).

Ще одна архітектурна пам'ятка на скелях Могер / фото Марина Григоренко

Загалом, на шляху вам траплятиметься ще кілька цікавих знакових локацій – як природних, так і архітектурних.

Пернаті мешканці скель Могер / фото Марина Григоренко

Також кліф порадує любителів поспостерігати за дикою природою – на скелях гніздяться 29 видів птахів загальною чисельністю до 30 тисяч особин. Зокрема, тут є чайки, гагарки та атлантичні іпатки (вони, до речі, є символом кафе на території парку).

На скелях Могер мешкає близько 30 тисяч птахів / фото Марина Григоренко

Крім того, у океанічних водах біля скель можна спостерігати велику кількість морських жителів, в тому числі тев'яків, дельфінів, полосатиків, китових та навіть акул.

На скелях Могер можна зустріти як свійських, так і диких тварин / фото Марина Григоренко

Тим часом, на схилах скель поряд зі свійською худобою на випасі також можна зустріти диких кіз, лисиць, борсуків та ірландських зайців.

А ще там просто неймовірні польові трави та квіти!

Як потрапити до скель Могер

Розташований кліф у графстві Клер між селами Лісканор і Дулін – потрапити туди можна як з організованою екскурсіями, так і самостійно.

На скелі Могер можна потрапити як з екскурсіями, так і самостійно / фото Марина Григоренко

Більшість туристів приїздить на скелі Могер з екскурсіями організованими групами – наприклад, тур з Дубліна коштуватиме від 60 євро. Також є чимало турів з міста Ґолуей – вони будуть дещо дешевші.

Скелі Могер розташовані між селами Лісканор і Дулін / фото Марина Григоренко

Втім, туди легко можна дістатися і самостійно – це і дешевше, і приємніше, адже ви не будете обмежені у часі (ну добре, хіба що розкладом курсування автобусу).

Найпростіший варіант дістатися до скель Могер власним ходом – їхати з міста Ґолуей близько 75 кілометрів. Звісно, можна взяти в оренду авто (але варто розуміти, що це доволі дороге задоволення в Ірландії), а також можна скористатися громадським транспортом.

Вхід на скелі Мохер у 2023 році коштував 12 євро / фото Марина Григоренко

Від Ґолуея прямо до центрального входу на територію парку ходить прямий автобус №350, квиток на який коштує трохи менше 10 євро в один бік. Найкраще виїжджати ранковим автобусом о 8:00 (з прибуттям на місце о 10:12) – тоді буде ще не так багато туристів на вході та більше встигнете подивитися, щоб вирушити назад автобусом після 15:00 (є ще пізніший рейс, але то для дуже ризикових).

На скелях Могер дуже багато польових трав і квітів / фото Марина Григоренко

Ще один варіант – зупинитися у селищі Дулін. Кажуть, там є ще один вхід на територію комплексу, тож можна буде пройти скелі лише в один бік з півночі на південь. Втім, варто розуміти, що в такій місцевості вибір житла мінімальний, а ціни – кусаються.

Подивитися на скелі Могер варто і з кораблика / фото Марина Григоренко

Крім того, є й поромні екскурсії – від Ґолуея та Дуліна. Вони здебільшого цікаві тим, хто хоче подивитися на скелі Могер не лише з них самих, але й здалеку з води. Часто ці екскурсії комбінують з поїздкою на Аранські острови (один на вибір чи усі три) – особливо популярні вони стали після минулорічного ірландського кінохіта "Банши Інішеріна", який частково знімали на одному з трьох островів. Але то вже окрема екскурсія на цілий день, адже охопити за один день прогулянку по скелях та морський круїз, тим паче з висадкою на острови, просто нереально.

І, повірте, це місце варте того, щоб повернутися знову – тож не засмучуйтеся, якщо не встигнете усе за один раз.

***

Також пропонуємо вам ознайомитися з корисною інформацією, яку варто врахувати перед поїздкою до Ірландії.

Крім того, ми підготували для вас гід по найцікавіших місцях Дубліна, а ще розповіли про затишне рибальське містечко Гоут, куди можна на кілька годин втекти з галасливої ірландської столиці.

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся