Львів вміє дивувати / фото УНІАН

Знову закохатися у Львів: незвичайні ідеї для осіннього уїк-енду в добре знайомому місті

08:21, 12.09.2020
17 хв. Туризм

Львів вже давно став одним з найпопулярніших туристичних напрямків в Україні. Складно знайти українця, який би хоч раз у житті не побував у цьому місті старовинних вуличок і ароматної кави. Здається, ми тут вже все бачили і місту нас вже нічим здивувати. А ось і ні. Вибагливий редактор УНІАН.Туризм поділиться своїм досвідом, як заново відкрив для себе це неймовірно фотогенічне місто, що таїть в собі безліч захоплюючих історій.

Років так 5-12 тому я безмежно любила Львів і їздила туди хоча б раз на рік. Рок-фестиваль, футбольний матч, зупинка на шляху до Європи або просто на уїк-енд – привід для нової зустрічі з містом можна було знайти завжди. Львів завжди нагадував мені улюблену Західну Європу, а їздити за кордон тоді часто не виходило. Тож у Львові я завжди могла знайти віддушину і побути "ближче до Європи".

Потім раптово настало якесь пересичення, та й Європа "відкрилася". Я не була у Львові з початку 2016 року. Можливо, тому, що під час тієї крайньої поїздки щось пішло не так. Була дуже холодна зима, всі три дні у Львові трималася температура -15, що абсолютно не спонукає до довгих прогулянок. До того ж багато закладів на той момент відмовлялися заздалегідь бронювати столики, і люди, охочі поїсти і погрітися, змушені були якийсь час стояти на вулиці на морозі. Мене це дуже засмутило тоді. Справедливості заради, як мені сказали у Львівському центрі туризму, зараз всі ці ресторани вже бронюють місця заздалегідь.

І ось, через 4,5 роки, я знову потрапила до Львова в рамках прес-туру "Мандруй Україною" разом з Держтуризму. Зізнаюся, спочатку я не очікувала якихось особливих вражень. Ну чого я в тому Львові не бачила? І ось абсолютно несподівано, з перших секунд я знову закохалася в це місто. Тепер вже хочу на кілька днів поїхати до Львова просто відпочити. Тим більше, що це місто відмінно підходить для осінньої подорожі.

Відео дня
Львів дуже фотогенічне місто / фото Марина Григоренко

Як Львів переживає пандемію

Львів – одне з найпопулярніших серед туристів міст, причому особливою популярністю він користується у іноземних гостей. Як пояснює екскурсовод Діана Борисенко, у 2018-2019 роках приблизно 60% туристів у Львові становили іноземці. Серед них найбільше поляків, білорусів, турків, американців і німців.

Зрозуміло, наслідки карантину місто на собі відчуло. Навесні туристичні потоки практично зупинилися, а влітку багато туристів все ще з побоюванням ставилися до подорожей. Тим не менш, міська влада налаштована оптимістично. Особливо з урахуванням того, що Європа поки не поспішає відкриватися для українських туристів, і ті, хто відкладав відпустку до відкриття кордонів, вже не витримують і відправляються в подорожі по Україні. А де, як не у Львові, відчути дух Європи?

Львів поступово відновлює туристичні потоки / фото Марина Григоренко

"Вже пішло відновлення туристичних потоків. Дуже багато киян приїжджає, дуже багато людей зі сходу України. Дуже цікава динаміка була по іноземцям. Знаєте, хто у нас на першому місці зараз? Білоруси! А вже тільки на другому місці поляки", – зазначає мер Львова Андрій Садовий.

Міська влада вже розуміє, що пандемія – це надовго. А тому готується розвивати туризм по-новому, пропонуючи туристам формати дозвілля з урахуванням нових реалій, паралельно не зупиняючи намічені раніше інфраструктурні проекти. Наприклад, на повну триває ремонт площ перед Оперним театром і Центральним залізничним вокзалом.

Зараз у Львові ремонтують площу перед Оперним театром / фото Марина Григоренко

"Ми не можемо передбачити, що буде в Україні за 3-4 тижні. Навіть якщо я говорю про Львів, я розумію, що ситуація може змінитися. Однак якщо ситуація в країні буде більш-менш стабільна, тоді можна давати драйв. Я думаю, зараз ми будемо генерувати ідеї цікавих перформансів, можливо, більш точкових. Тобто не для великих груп одночасно, а, наприклад, на 100-200 гостей", – пояснив мер Львова.

А ще в місті "взялися" за питну воду і... вбиральні. Здавалося б, дрібниці й на такі теми не прийнято говорити, проте насправді задоволення базових потреб дуже хвилює туристів.

Так от, у Львові вже можна періодично зустріти вуличні фонтанчики з безкоштовною питною водою (спокійно, струмінь там "високий" і ніхто не торкається краника). Такі вже є в парку недалеко від Музейної площі. У майбутньому їхню кількість планують збільшити, в тому числі вздовж пішохідних і велосипедних маршрутів, які зараз активно облаштовуються по місту. Також за два роки Львів хочуть повністю забезпечити питною водою з-під крану – зараз для цього щосили перекладаються комунікації.

Поступово вирішується і "туалетне" питання. Все-таки Львів – пивне місто. У парках з'явилися біотуалети, а комунальні "вбиральні", які довгий час були занедбані, зараз приводяться до ладу. Крім того, місцеві кафе і ресторани тепер зобов'язані пускати всіх бажаючих в свої "кімнати першої необхідності".

П'ять небанальних ідей, чим зайнятися у Львові

Вся магія туристичного Львова в тому, що тут постійно з'являється щось новеньке. Ще б пак, адже між місцевими ресторанами, майстернями, культурними просторами та іншими туристичними об'єктами шалена конкуренція. До того ж, щоб турист повертався в місто знову і знову, його потрібно дивувати.

Прогулянка старовинними вуличками Львова з "привалом" в тематичній ресторації

Львів ідеально пасує для тих, хто любить просто бродити містом. Уздовж всіх цих затишних вуличок зі старовинними будиночками, час від часу натрапляючи на щось цікаве і заглядаючи в численні тематичні ресторації.

Тож приїхавши до Львова або рано вранці, або пізно ввечері, не тягніть і вирушайте гуляти містом, позначаючи собі в нотатках локації, куди ви ще захочете повернутися. Всі ці старовинні собори, будинки з історією, музеї, галереї... Та вони нічим не поступаються Європі! І на їхньому фоні відмінні фото для вашого Інстаграму гарантовані!

Львів дуже креативне місто / фото Марина Григоренко

І, звичайно ж, знайомтеся з місцевими рестораціями. Мабуть, більше в жодному українському місті немає такої кількості закладів з "родзинкою". Вже легендарна "Криївка", містична ресторація "Доктор Фауст", ресторація-музей "Гасова лямпа", театр пива "Правда", "Реберня під Арсеналом" для любителів м'яска, кафе "Галицька алхімія" з офіціантами в рясах ченців, готель і кафе "Мазох" для найрозкутіших гостей, "Найдорожча ресторація Галичини", відома в народі як "Масонська ложа", де покупець сам визначає суму чека. Загалом, на будь-який смак. Але ж це далеко не повний список закладів Львова з оригінальною атмосферою, незвичайною подачею страв і, звичайно ж, смачною кухнею.

У Львові величезна кількість тематичних ресторацій / фото Марина Григоренко

До слова, якщо не дуже хочете ходити ніжками, але мрієте встигнути подивитися у Львові все-все-все, то можна відправитися на автобусну екскурсію містом з "Чудо-бусом".

Знаменитий львівський книжковий ринок на Музейній / фото Марина Григоренко

Знайомство з пивними традиціями Львова

А ви знали, що Львів – місто з віковою пивною традицією? Ще кілька століть тому тут, як і в Європі, активно варили пиво, цьому ремеслу довго вчилися на спеціальних курсах і за підсумком навіть отримували відповідну грамоту.

Так от якщо ви хочете дізнатися про львівські й не тільки пивні традиції, обов'язково загляньте в музейно-культурний комплекс пивної історії "Львіварня". Що цікаво, цей музей – не тільки про пиво, а й про сам Львів крізь століття. Частина експонатів тут ігрові та інтерактивні: жива гравюра, театр тіней, 3D-голограма.

Квиток коштує 90 гривень і в окремі години можна приєднатися до безкоштовної екскурсії. Ну або візьміть аудіогід. Повірте, дізнаєтеся багато цікавого.

На виході обов'язково спробуйте дегустаційний набір від Львівської пивоварні, а якщо зголоднієте – заскочіть в ресторан "Хмільний дім Роберта Домса". До слова, з екскурсії в музеї ви дізнаєтеся, який внесок у Львівське пивоваріння вніс цей німецький пан, а також як його син ледь не знищив всі досягнення батька банально через кохання.

Львівські пивні традиції / фото Марина Григоренко

Еще одна интересная пивная локация во Львове – театр пива "Правда". Розташований він в самому серці міста – на Площі Ринок в історичній будівлі кам'яниця Ціппера. Тут ви зможете не тільки скуштувати смачне свіжозварене пиво і авторську кухню (чого тільки вартий тутешній хіт сезону "Гризло" – страва з курки, яку потрібно їсти спеціальними "кігтями"). Але також на вас чекає цікава екскурсія на пивоварню, різні вистави та виступ живого оркестру.

Фірмове блюдо "Гризло" в "Правді" / фото Марина Григоренко

Робимо свічки своїми руками

Якщо хочете провести час з користю, у Львові можна освоїти якесь нове вміння на тематичних майстер-класах. Скоро похолоднішає, і дуже доречними для затишних домашніх вечорів будуть свічки. В "Львівська свічкова мануфактура" на Музейній площі ви можете не тільки купити свічки всіх можливих форм, матеріалів і ароматів, але і навчитися робити їх своїми руками. А попутно ще дізнаєтеся багато цікавих фактів про цей процес у професійних майстрів.

На першому поверсі мануфактури також знаходиться затишний кафетерій зі справжньою львівською кавою, вином для гурманів і, як сказала по секрету наш гід, найсмачнішими еклерами у Львові. Я обов'язково повернуся за ними!

Ідеальний дворик для фото / фото Марина Григоренко

До слова, внутрішній дворик закладу-майстерні надзвичайно фотогенічний (втім, як і весь Львів).

Найкраща панорама Львова з Меморіалу пам'яті Героїв Небесної Сотні

У 2019 році у Львові відкрився Меморіал пам'яті Героїв Небесної Сотні, точніше його перша черга. Чесно зізнаюся, спочатку я думала, що тут будуть не найприємніші відчуття. Все ж це місце скорботи в пам'ять про трагічні сторінки сучасної історії України. Але, насправді, місце навпаки дарує заспокоєння. Один з авторів проекту Андрій Лесюк розповідає, що в цьому і була суть проекту – зробити його простором, куди люди зможуть приходити перевести дух, при цьому не відчуваючи гнітючих емоцій.

Меморіал доволі лаконічний. Основний матеріал стели – кортен, що з часом змінює свою фактуру. За словами Лесюка, стела є символом палаючої барикади і змінює колір залежно від погоди і часу доби: у вечірній час і завдяки підсвічуванню стела немов палає, а в дощовий період – стає яскравішою. На стелі також встановлено 107 вигравіруваних табличок з портретами Героїв Небесної Сотні.

Меморіал пам'яті Героїв Небесної Сотні у Львові / фото Марина Григоренко

Також наразі готові три оглядові майданчики біля меморіалу, з яких відкривається приголомшливий краєвид на старовинний Львів. У майбутньому тут також хочуть влаштовувати виставки та перформанси. Автори проекту запевняють, що громадськість не заперечує проти такого формату меморіалу, адже прийшовши, наприклад, на виставку або за панорамним краєвидом, туристи попутно зможуть віддати шану загиблим Героям.

Панорама Львова з оглядового майданчика меморіалу / фото Марина Григоренко

Крім того, в майбутньому планується спорудження другої частини меморіалу – пішохідного мосту через вулицю Кривоноса в бік Губернаторських валів. Більш того, розглядається варіант будівництва звідси фунікулера на Замкову гору.

Таємниче Личаківське кладовище

Так-так, вам не почулося. Личаківський цвинтар у Львові – це відомий за межами України історико-культурний музей-заповідник, що вважається одним з найстаріших існуючих комунальних кладовищ Європи. На площі в 42 гектари тут розміщені понад 300 тисяч поховань, у тому числі понад 2000 гробниць і склепів, на могилах встановлено понад 500 скульптур і рельєфів. Багато з них є справжніми шедеврами готичної архітектури. А ще тут поховані багато знакових особистостей.

Личаківський цвинтар у Львові / фото УНІАН (Павло Паламарчук)

Сюди щорічно приїжджає велика кількість туристів просто пройтися як по парку, в Європі це взагалі доволі поширена практика. А, наприклад, з Польщі навіть організовуються спеціальні поминальні тури на могили предків. Все ж, Львів – місто з багатою історією, і свого часу тут жили поляки, німці, австрійці та багато інших народів.

Восени Личаківський цвинтар виглядає особливо таємничим, а в День Всіх Святих тут традиційно запалюють лампадки. Виглядає дуже красиво.

Центр туристичної інформації Львова

Якщо ж цих ідей вам виявиться мало, загляньте в Центр туристичної інформації Львова в самому центрі міста в будівлі міської Ратуші. Тут ви зможете отримати безкоштовну карту, купити сувеніри, уточнити цікаву для вас інформацію, а також придбати картку туриста, яка діє за принципом європейських.

Центр туристичної інформації Львова / фото Марина Григоренко

У Львові пропонують картки на 24, 48 і 72 години за ціною 200, 300 і 400 гривень відповідно. Картка надає можливість безкоштовно відвідати міські музеї і скористатися комунальним електротранспортом, а також отримати знижку на відвідування інших туристичних локацій і на меню в ресторанах-партнерах. Подробиці шукайше за посиланням.

Також всю корисну інформацію для туристів інформацію ви можете дізнатися на сайті Lviv Travel.

Туристичний Львів дуже різноманітний / фото Марина Григоренко

Як дістатися до Львова

На початку карантину основною проблемою для туристичного Львова стала зупинка транспортного сполучення з іншими регіонами, а тому потрапити сюди можна було тільки на власному автотранспорті (до речі, багато під'їзних доріг до Львова вже встигли відремонтувати).

Втім, зараз все налагодилося, а тому потрапити в місто можна поїздом, автобусом та навіть літаком. Останній варіант особливо зручний тим, хто хоче вирватися в місто на пару днів. Адже поки що знамените "на каву до Відня" відкладається на невизначений термін, тоді як "на каву до Львова" – теж відмінний варіант.

Наприклад, авіакомпанія МАУ виконує кілька рейсів на тиждень з Києва до Львова, в тому числі п'ятничний рейс з вильотом зі столиці о 19:55 і прибуттям на місце о 21:00. По суті, можна відправитися в аеропорт після роботи і вже за кілька годин гуляти нічним Львовом. Тим більше, що львівський аеропорт імені Данила Галицького знаходиться всього в 7 кілометрах від центру Львова.

Година літаком - і ви вже гуляєте цими вуличками / фото Марина Григоренко

Ціни на "вересневі" квитки МАУ за маршрутом "Київ-Львів" стартують від 998 гривень в один бік в економ-класі з мінімальним багажем (а кому потрібна на два дні у Львові величезна валіза?). При купівлі квитків заздалегідь, наприклад, за місяць на середину жовтня, можна "вкластися" в приємну суму 550 гривень, а це приблизно стільки ж, скільки місце в купейному вагоні поїзда. Правда, є нюанс: п'ятничні квитки ближче до дати коштують трішки дорожче через великий попит, а ось якщо летіти посеред тижня – буде набагато вигідніше.

Також кілька разів на тиждень МАУ літає до Львова з Херсона – квитки на жовтень 2020 року від 1149 гривень, щодня з Одеси – квитки на жовтень від 1148 гривень, щодня з Харкова – квитки на жовтень від 1154 гривень, кілька разів на тиждень з Дніпра – квитки на жовтень від 1714 гривень.

Де зупинитись у Львові

Оскільки Львів – давно вже місто туристичне, проблем з житлом для туристів тут точно немає. Причому тут доступно житло на будь-який смак і бюджет – від ліжко-місць в загальних номерах хостелів до розкішних апартаментів в п'ятизіркових готелях.

Наприклад, на середину жовтня у Львові доступно близько 900 пропозицій з розміщення від 220 гривень. З них близько півтисячі оцінюють себе на рівні 3 зірок – це хостели, приватні апартаменти і приблизно 40 готелів (в останніх ціни стартують від 400 гривень за двомісний номер). Готелів на рівні 4 зірки у Львові близько 20, вартість розміщення в них стартує від 900 гривень за двомісний номер на добу.

Grand Hotel Lviv Luxury & Spa / фото Марина Григоренко

Якщо ж хочете відпочити "як востаннє", у Львові є 5 люксових готелів на рівні 5 зірок, вартість двомісних номерів тут від 1800 гривень на добу. Найдорожчий готель Львова – Grand Hotel Lviv Luxury & Spa прямо навпроти пам'ятника Тарасу Шевченку в центрі Львова. Найдешевший двомісний номер тут коштує 3200 гривень. Але ж він того вартий – ліжка дуже зручні, хороший дизайн і неонове підсвічування у ванних кімнатах. А ще там смачні сніданки, в які навіть шампанське входить…

Вечірній Львів чекає / фото Марина Григоренко

***

Багато українців несправедливо нехтують подорожами по своїй країні. Однак навіть в нинішніх умовах всім нам критично необхідний відпочинок і можливість переключитися від суворих буднів. І Львів – ідеально для цього підходить.

Марина Григоренко

Читайте свіжі новини туризму, шукайте ідеї для подорожей і дивіться мальовничі фото з усього світу на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.

Інші ідеї для подорожей по Україні:

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся