Замок Ельц – один з найвідоміших у Німеччині / фото ua.depositphotos.com

Крізь смарагдовий ліс і місто-привид до старовинного німецького замку Ельц

07:55, 22.04.2023
7 хв. Туризм

Німеччина відома величезною кількістю старовинних фортець, а серед найбільш впізнаваних з них – замок Ельц на заході країни. Ви точно хоча б раз бачили його в кіно або на шпалерах гаджетів! Про дивовижну історію замку, який досі належить родині перших власників та жодного разу не був завойований, а також як туди потрапити, читайте в матеріалі УНІАН.Туризм.

У більшості рейтингів найкрасивіших замків Німеччини зазвичай перше місце впевнено посідає баварський Нойшванштайн (як туди потрапити – читайте в нашому окремому матеріалі), ну а Ельц (Burg Eltz) без проблем потрапляє в першу десятку. Останній є не менш впізнаваним, однак потрапити туди дещо складніше.

Трохи фактів про замокЕльц

Замок Ельц розташований у землі Рейнланд-Пфальц на Заході Німеччини в долині річки Ельцбах та стоїть на перехресті доріг, які з'єднують три міста: Майфельд, Айфель і Мозель.

Перші згадки про замок Ельц датуються серединою XII століття. Спочатку він був побудований як житло лицарів на чолі з власником замку Рудольфом фон Ельцем, які охороняли дороги між річкою Мозель і нагір'ям Айфель та збирали податок за проїзд. З тих пір і донині замок належав кільком лініям дому Ельц як їхній сімейний маєток. Нинішній власник замку Карл Ельц вирішив відкрити частину фортеці для відвідувачів, а зароблені кошти витрачати на підтримку історичної пам'ятки. Турбота про замок – прописаний обов'язок кожної гілки роду Ельц.

Відео дня

До речі, замок Ельц вважається єдиною спорудою в місцевості Айфель, яка ніколи не була захоплена чи розгромлена.

Як дістатися до замку Ельц

Перше, що треба розуміти, коли ви вирушаєте до замку Ельц – так це те, що дорога до нього буде доволі тривалою та вимагатиме певних зусиль.

Якщо ви подорожуєте на авто чи готові проїхати кілометрів 35 велосипедом, то найоптимальнішим варіантом буде їхати від міста Кобленц (Koblenz) – це найближче більш-менше велике місто поряд, де можна знайти пристойні та прийнятні за цінами житло і заклади харчування. До того ж, до цього міста легко доїхати залізницею чи автобусом.

Також цікавим буде місто Кохем (Cochem) – воно саме по собі є популярною туристичною локацію з однойменним замком. Втім, воно хоч і розташоване менш ніж в 20 кілометрах від замку Ельц, оскільки це мале і затребуване містечко – ціни на житло тут помітно вищі.

До замку Ельц можна дійти пішки від громади Мозелькерн / фото Марина Григоренко

Якщо ж ви вирушаєте до замку громадським транспортом, то варто бути готовим до кількох пересадок. Приміром, ми їхали з Франкфурту-на-Майні, одного з найбільших міст Німеччини з купою готелів, ресторанів і аеропортом, – і нам довелося зробити дві пересадки та провести в дорозі майже три години. Але це було ще не все. Адже спочатку ми мали доїхати до невеличкого містечка Мозелькерн, а звідти ще близько 5 кілометрів подолати пішки або велосипедом.

Місто-привид Мозелькерн

Громада Мозелькерн (Moselkern) з населенням трохи більше 500 жителів – це навряд чи те місце, де ви хотіли б зупинятися надовго. Та й фактично там немає де. Так, це майже тисячолітнє містечко з інстаграмними вузеньким вуличками з фахверковими та цегляними будиночками, але там фактично нічого не відбувається. Ні, ми абсолютно серйозно.

Поселення зустрічає гостей доволі великим як для такого невеличкого населеного пункту вокзалом, втім, абсолютно порожнім – навіть не розраховуйте потрапити там до туалету, знайти когось з працівників станції чи купити бодай щось.

Звісно, це не місто-привід в розумінні нашої Прип'яті. Але за час нашого перебування там ми майже не побачили місцевих жителів, хіба що біля церкви, що додавало атмосфери сектантського містечка з американських фільмів жахів, де всі ховаються за дверима своїх будинків і не комунікують із зовнішнім світом. А ще групки підлітків, які розсікали на тракторі по затоплених річкою Мозель дорогах (до речі, весняні паводки там доволі поширена штука).

Типовий весняний день в Мозелькерні / фото Марина Григоренко

Дорогою нам не зустрівся жоден магазинчик чи кафешка, тож єдиною локацією, де ми нарешті змогли погрітися кавою, став невеличкий готель-ресторан десь на середині маршруту за атмосферною закинутою фабрикою приблизно 19 століття перед самим входом до лісу (так, ще й через нього далі доведеться йти). І це при тому, що фактично нам потрібно було пройти через все місто, щоб дістатися до замку.

Насправді Мозелькерн доволі симпатичний / фото Марина Григоренко

Загалом, здається, це єдиний оплот цивілізації, що є в Мозелькерні, де можна заночувати та перекусити. Також поряд є кілька кемпінгів і стоянок для будинків на колесах, але це не кожному підійде.

Вулички Мозелькерна / фото Марина Григоренко

Насправді, Мозелькерн є доволі симпатичним і атмосферним містечком, через яке цілком приємно прогулятися та наробити там чимало фото. Однак бутерброди і термос з напоями краще взяти з собою.

Крізь смарагдовий ліс до замку

Після привалу в ресторанчику на півдорозі ви потрапите до густого смарагдового лісу, крізь який до замку йти трохи менше двох кілометрів. Загалом, дорога там рівна без сильних перепадів, тож не потрібно мати особливу спортивну підготовку, щоб подолати цей відрізок дороги. Але це ж ліс, тож взуття та одяг мають бути відповідні, особливо якщо йти через нього в дощову погоду.

Власне, саме в дощ ми туди і потрапили. Однак якщо Мозелькерн в таку похмуру погоду виглядав трохи депресивним, то ліс навпаки від цього здався ще красивішим та атмосфернішим. Увесь порослий мохом, він здавався смарагдовим навіть на початку березня, коли на деревах тільки починає з'являтися листя. Дуже складно було втриматися, щоб не зупинятися постійно для фото.

Маршрут від Мозелькерну до замку Ельц / скріншот Google Maps

Загалом, увесь маршрут від залізничного вокзалу Мозелькерна до замку Ельц – доволі нескладний та зрозумілий, а подекуди ще й маршрутні мітки є. Тож здолаєте ви його доволі легко та швидко, трохи більше як за годинку, якщо, звісно, багато не зупинятиметесь. 

Коли краще їхати до замку Ельц

Повертаючись до Мозелькерн, в нас є невеличке припущення, чому містечко було настільки порожнім. Річ у тім, що потрапити всередину замку Ельц можна лише в певний період року – з 1 квітня до 1 листопада. Ми ж були там на початку березня, коли туристи могли лише прогулятися навколо. Можливо, саме тому, що це був не туристичний сезон, в Мозелькерні нічого не працювало. Але ж людей біля самого замку було чимало!

Замок Ельц відкритий з квітня по листопад / фото Марина Григоренко

Вхідний квиток до замку для дорослих коштує 14 євро, для дітей та груп туристів є знижки. З квитком туристи можуть потрапити з гідом-екскурсоводом в окремі приміщення замку, прогулятися внутрішнім двориком та заглянути до скарбниці. Тривалість туру – 35-40 хвилин. Також на території замку є ресторани, куди можна потрапити лише за наявністю вхідного квитка. Більше подробиць шукайте за посиланням.

Об'єктивно – краще дочекатися сезону роботи замку Ельц. Тоді й погода краще буде, і всередину потрапити можна, а, може, й працюватиме щось ще. Та ще й на реконструкцію та облагороджувальні роботи можна натрапити в міжсезоння.

Втім, якщо у вас немає інших варіантів, а побачити замок хочеться, насправді, він красиво виглядає в будь-яку пору року. До того ж, якщо навіть поза сезоном поруч товпилося чимало людей і було дуже важко зробити фото замку без когось стороннього у кадрі, то уявіть тільки, скільки там людей, наприклад, влітку.

***

Марина Григоренко

Читайте свіжі новини туризму, шукайте ідеї для подорожей і дивіться мальовничі фото з усього світу на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся