Ілюстрація REUTERS

В Європейському Союзі назвали "обнадійливими сигналами" розведення сил на лінії розмежування у Станиці Луганській, Золотому і Петрівському на Донбасі.

Про це йдеться в заяві речника Європейської служби зовнішніх зв'язків Майї Косьянчич, яка є у розпорядженні УНІАН.

Читайте такожРозведення сил на Донбасі: як відбувався процес відведення військ біля Петрівського (фоторепортаж)

Відео дня

"Початок процесу розведення у Петрівському, завершення відведення сил і техніки у Золотому та здобутий прогрес у Станиці Луганській, в тому числі, успішні ремонтні роботи на мосту, є обнадійливими сигналами зі сходу України", - наголошується в заяві.

В ЄС зазначають, що ці кроки неодмінно полегшать страждання цивільного населення, що проживає вздовж лінії зіткнення та відчуває на собі основний тягар конфлікту.

"Україна продемонструвала конструктивний підхід з подальшим рухом у втіленні Мінських угод. Ми також очікуємо, що Росія активно здійснить позитивні кроки та використає свій суттєвий вплив на збройні формування, які вона підтримує, аби повністю виконати Мінські зобов'язання", - наголошується в заяві.

Також сказано, що Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ залишається джерелом надійної інформації про ситуацію на Донбасі. "Вона повинна мати безпечний, захищений, безумовний і безперешкодний доступ до всієї території України, у тому числі, щоби забезпечити належний моніторинг зон розведення і їхніх суміжних територій", - сказано в заяві.

Як повідомляв УНІАН, розведення сил української армії та окупаційних військ у районі Станиці Луганської відбулося в червні, поблизу Золотого - наприкінці жовтня. 9 листопада розпочалось, а 11 листопада було завершено розведення сил і засобів у районі Богданівки і Петрівського.