Українським військовим для оволодіння ЗРК Patriot знадобиться кілька місяців / фото US Army

Українським військовим, які вже прибули на навчання до Сполучених Штатів Америки, може знадобитися кілька місяців, щоб оволодіти зенітно-ракетними комплексами Patriot, які зможуть збивати такі ракети, як Х-22.

"Це відбувалося з IRIS-T та NASAMS, там у декілька тижнів обійшлось. Можливо, тут декілька місяців, тому що комплекс потребує більшої уваги, він дещо складніший, але і потужніший. Він може вражати аеробалістичні цілі до 160 кілометрів, ну і балістика - до 40 буде доступна для збиття з цього комплексу. Зокрема, і такі ракети, як Х-22, можна буде збивати", - повідомив речник командування повітряними силами ЗСУ Юрій Гнат в ефірі інформаційного телемарафону.

Нагадаємо, 14 січня росіяни влучили ракетою Х-22 у багатоповерхівку у Дніпрі. На цей час вже відомо про 44 жертви.

Відео дня

Ігнат зазначив, що на навчання поїхали досвідчені бійці.

"Поїхали вчитися люди не з нуля. Безумовно, були відібрані фахівці з різних бригад, які можуть опановувати, які мають певну теоретичну підготовку, які знають англійську мову, які можуть у надзвичайно швидкі терміни (опанувати систему – УНІАН)", - розповів Ігнат.

За його словами, опановувати ЗРК будуть військові з бойовим досвідом, які мають певний рівень технічних знань.

"Тут мови не може бути про довгострокове навчання, треба швидко це робити, одразу ставати в бій і відбивати агресію", - сказав він.

Американські ЗРК Patriot для України - що повідомлялося

Як повідомляв УНІАН, у грудні 2022 року США оголосили про виділення нової оборонної допомоги Україні на 1,85 млрд доларів, що, зокрема, включатиме комплекси Patriot і снаряди для них.

Також на початку січня 2023 року Німеччина оголосила про плани в перші три місяці цього року доставити в Україну близько 40 БМП Marder і ЗРК Patriot.

Вчора, 16 січня, стало відомо, що українські військові прибули на базу Форт-Сілл в Оклахомі, США, щоб почати тренування на ракетній системі Patriot.