Німеччина почала перекидання Patriot в Польщу / фото US Army

Німеччина почала перекидати системи протиповітряної оборони Patriot в Польщу. Перші солдати висунуться з ФРН вже сьогодні, 16 січня. Вони будуть захищати в тому числі перевалочний пункт для поставок військової та гуманітарної допомоги в Україну.

Такою інформацією поділилося видання Spiegel з посиланням на власні джерела. За даними журналістів, перші солдати, які працюватимуть з Patriot на території Польщі, вже висунулися з Бад-Зюльце, Мекленбург-Передня Померанія. Найближчими днями передислокують усі три ЗРК. Завдання цих систем ППО — захист критичної інфраструктури Польщі поблизу кордону з Україною.

Patriot на території сусідньої країни також прикриватимуть перевалочний пункт, де розвантажується гуманітарна та військова допомога нашій державі. Представники Бундесверу протягом останніх тижнів обстежили територію товарного складу в Замості, куди доставляють вантажі для України. Він розташований в 30 кілометрах від кордону. Згідно з планом ВПС Німеччини, в Польщі будуть дислокуватися 600 солдатів для обслуговування трьох ЗРК.

Відео дня

Розміщення Patriot в Польщі

Німеччина запропонувала відправити в Польщу свої ЗРК після інциденту з падінням ракети в польському селі Переводів під час масованого обстрілу України російськими окупантами 15 листопада.

Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак запропонував Берліну направити Patriot в Україну. За його словами, це дозволило б захистити повітряний простір відразу двох країн. Як повідомили в Spiegel, в уряді ФРН така заява викликала роздратування, і в результаті Німеччина відмовилася. Однак пізніше вона схвалила передачу батареї Patriot Україні.

Польща офіційно погодилася на розміщення комплексів ППО на своїй території для захисту повітряного простору 21 листопада 2022 року.

Вас также могут заинтересовать новости: