Стало відомо, коли і де українських воїнів навчатимуть роботі з Patriot / фото US Army

Вже наступного тижня розпочнуться тренування українських військових з використанням ракетної системи Patriot у Сполучених Штатах.

Як повідомляє CNN з посиланням на американських чиновників, навчальна програма буде проходити в Форт-Сіллі в Оклахомі. 

Форт-Сілл є одним з чотирьох основних навчальних центрів армії США та базою школи польової артилерії, де військовослужбовці навчаються вже понад століття. 

Відео дня

Навчання українських військових, за словами заступниці помічника міністра оборони США По Росії, Україні та Євразії Лори Купер, займе "кілька місяців".

"Я не зможу назвати вам конкретні терміни завершення навчання", – зазначила вона. 

Поставки Patriot в Україну

Наприкінці грудня, після зустрічі президента України Володимира Зеленського з президентом США Джо Байденом у Вашингтоні, було оголошено, що США відправлять Україні ракетну систему Patriot.

Пізніше Німеччина оголосила, що відправляє Україні другий ракетний комплекс Patriot з власного арсеналу. 

Військовий експерт Олег Жданов зазначав, що навчання управлінню такою технікою триває близько півроку, але ВСУ оволодіють системою швидше.

Напередодні прес-секретар Пентагону Пет Райдер заявив, що США розглядають різні варіанти проведення навчань з Patriot, "включаючи потенційне навчання тут, в США, за кордоном або в комбінації". 

Система ППО Patriot - що це 

Patriot – зенітний ракетний комплекс (ЗРК), який використовується армією США та її союзниками. Виготовляється розташованою в США компанією Raytheon. 

Наразі використовується і поставляється в інші країни вдосконалена версія системи – Patriot PAC-3. Складається комплекс з ракети повітряного перехоплення і високопродуктивної радарної системи. 

Система створювалася з 1963 року як основна платформа повітряного захисту на середніх і великих висотах і спочатку використовувався як протиповітряна система. 

Наразі Patriot є платформою перехоплення балістичних ракет. З появою PAC-3 це завдання є основним призначенням комплексу. 

Вас також можуть зацікавити новини: