Експерт пояснив, для чого Путін дає ядерку Білорусі / REUTERS

Росія намагається перетворити Білорусь на свою ядерну військову базу. Втім, юридично ця країна не кваліфікується як ядерна держава, бо формально поки що жодних рішень немає. Але фактично вона перетворюється на конгломерат ядерної держави.

Про це в інтерв'ю OBOZREVATEL заявив керівник Служби зовнішньої розвідки України у 2005-2010 роках генерал армії Микола Маломуж.

"Це гібридний формат, який перетворює Білорусь на ядерну державу бандитського типу, котра виступає проти мирної спільноти. По суті це те саме, що й придбання Аль-Каїдою ядерної зброї. Лукашенко, який нищив свій народ, зараз сприяє Путіну та бере участь у багатьох операціях терористичного характеру проти України. Тепер він має намір робити це ще й із ядерним потенціалом. Тому Білорусь сьогодні кваліфікується не як ядерна держава, а як терористична держава, яка отримала та розмістила ядерну зброю", - зазначив Маломуж

Генерал зауважив, що світова спільнота повинна чітко пояснити Путіну, що його чекає, якщо його ядерну зброю готуватимуть до запуску у Росії, чи в Білорусі.

"Путін реагує лише на жорсткі аргументи. Світова спільнота, зокрема Китай, Індія, Бразилія, яка йому підтакує, має чітко пояснити, що буде у разі переміщення, розміщення, а тим більше підготовки до пуску ядерної зброї. Це єдине правильне рішення. Бо якщо Путін її застосує, це буде кінець усім, він просто знищить людство. Я добре знаю ядерний потенціал Росії, США та інших країн і можу сказати, що це не обмежиться локальним застосуванням. Це знищення усієї Землі", - зазначив Маломуж.

Генерал зауважив, що своїми погрозами "Путін викликає вогонь на себе, бо ніхто не хоче вмирати". Диктатору вже донесли інформацію про те, що будь-якої секунди може бути повнокровний масований ядерний удар у відповідь - "і тоді Росії кінець".

"Це грубо, але реально діє. "Червоні" телефони урядового зв'язку сьогодні мають бути червоними не за кольором, а за накалом", - зазначив він.

Ядерна зброя Росії у Білорусі

У березні диктатор Путін оголосив, що в Білорусі будують спеціальні сховища для тактичної ядерної зброї. ЄС та США засудили це рішення і закликали Білорусь скасувати його, але міністри оборон двох країн підписали документи про порядок утримання ядерки на території РБ.

Наприкінці березня Лукашенко заявив, що переміщення ядерних боєприпасів почалося та закликав інших країн вступати в союз з РФ та РБ, щоб отримати ядерну зброю. У червні Путін уточнив, що підготовка має завершитися у липні.

Днями Лукашенко заявив, що перед застосуванням ядерної зброї "ніякого вагання не буде, якщо тільки проти Білорусі буде агресія".

Вас також можуть зацікавити новини: