Росія напередодні анонсувала відведення військ з правобережжя Херсонської області / фото ua.depositphotos.com

Російська армія готувала відступ з правого берега Херсонській області ще влітку.

Як розповів військовий експерт Роман Світан у новому випуску програми"Аргумент", "будь-який західний берег дуже незручний для наступу, з нього дуже легко скидати, наступаючи у зворотний бік - із заходу на схід".

"Погода прикриває Україну від наступу зі сходу - з будь-якого сходу всі річки нас прикривають, а нам дуже легко наступати на схід. Тому коли росіяни зайняли цей плацдарм, було зрозуміло, що вони або підуть далі, а якщо не вистачить сил - їм доведеться йти з цього плацдарму, як тільки ми доберемося до мостів, які з'єднують лівий і правий берег", - зазначив Світан.

Відступ росіян можна було вже спрогнозувати після того, як ЗСУ отримали HIMARS, пристрілялися по Антонівському мосту і Каховській ГЕС.

"Дні російської армії на правому березі полічені, все питання в часі. Розрахувати час важкувато, бо вони можуть перекидати ще живу силу. (Відступ - ред.) вони прорахували теж влітку. Все літо військові переконували російське керівництво в безперспективності перебування на правому березі", - пояснив Світан.

Контрнаступ ЗСУ на Херсонському напрямку 

Днями ЗСУ відновили активне просування на Херсонському напрямку, разом з цим росіяни заявили про нібито заплановане відведення своїх військ з правого берега області.

Україна поки не бачить ознак того, що ворог вирішив попрощатися з обласним центром без боїв, зазначив після заяви генерала Суровікіна радник глави ОП Михайло Подоляк. 

Крім того, за словами міністра оборони Олексія Резнікова, Росії знадобиться не менше тижня для виведення військ. За його даними, у Херсоні та області перебуває приблизно 40 тисяч окупантів.

У Генштабі, своєю чергою, підтвердили звільнення 12 населених пунктів, зазначивши, що ворог продовжує мінування доріг та цивільної інфраструктури, а також дообладнання системи оборонних рубежів.

На думку західних аналітиків, відступ російських військ дозволить звільнити Херсонську область до річки Дніпро найближчими днями або тижнями.

За даними Генштабу, на тлі успіхів ЗСУ на півдні ворог атакував українських захисників одночасно на Куп'янському, Лиманському, Бахмутському та Авдіївському напрямках. Обстрілювали позиції ЗСУ і на Новопавлівському та Запорізькому напрямках.

Вас також можуть зацікавити новини: