Третина корабельного складу Чорноморського флоту РФ фактично виведена з ладу або знищена, зазначають у ВМС / Колаж УНІАН, фото REUTERS, фото wikipedia.org

Від початку повномасштабної війни Україна значно прорідила Чорноморський флот РФ, зокрема, вдалося знищити чотири великі десантні кораблі, а на ходу в окупантів залишились 5 ВДК. Про це в коментарі РБК-Україна розповів речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук.

"Якщо брати великі десантні кораблі, то їх в строю залишається 5 одиниць з 13, які були в них на початку повномасштабного вторгнення", - сказав виданню Плетенчук.

Він зазначив, що чотири ВДК було знищено, і ще 4 перебували в ремонті, серед яких були й нещодавно уражені"Азов" і "Ямал".

Відео дня

"Ямал" закінчив вже ремонт і мав вже виходити на випробування - отримав пошкодження - повертається в ремонт. "Азов" отримав пошкодження і залишається в ремонті. Тепер можна ще сюди додати "Костянтина Ольшанського". Тобто загалом було 14. П'ять залишається в строю станом на зараз. І п'ять фактично перебувають в ремонті разом із "Костянтином Ольшанським", - пояснив Плетенчук.

Щодо решти кораблів, то, як зазначив речник ВМС, загалом у Криму на ремонті перебувають 15 пошкоджених суден. На його думку, можна сказати, що третина корабельного складу Чорноморського флоту РФ фактично виведена з ладу або знищена.

"На жаль, якщо брати якісні показники, залишається в строю найнебезпечніші зразки озброєння - це носії крилатих ракет "Калібр". Серед яких є підводні й надводні човни", - зауважив Плетенчук.

Він нагадав, що таких кораблів знищено Україною два: підводний човен "Ростов-на-Дону" і малий ракетний корабель "Аскольд".

"Тому в принципі їх десяток в середньому. Тому що ця цифра коливається залежно від боєготовності, залишається в строю. Проте вони мають проблеми з логістикою. І, як бачите, протягом тривалого часу вони не застосовуються", - підсумував Плетенчук.

Україна послідовно нищить Чорноморський флот РФ

25 березня речник ВМС Дмитро Плетенчук повідомив, що уражено корабель "Костянтин Ольшанський", який у 2014 році Росія вкрала в України. Він більше не боєздатний.

А 23 березня Сили оборони України успішно вразили в окупованому Севастополі великі десантні кораблі окупантів "Ямал" та "Азов", центр зв'язку та кілька об'єктів інфраструктури. Пізніше у ВМС ЗСУ додали, що під час успішної операції уражено також розвідувальний корабель "Іван Хурс".

Загальні морські втрати РФ на 26 березня 2024 року становили 26 кораблів/катерів і одну субмарину, йдеться про підводний човен "Ростов-на-Дону".

Вас також можуть зацікавити новини: