Росіяни не змогли взяти Бахмут до 9 травня / фото ua.depositphotos.com

В районі Бахмута, Соледара, Курдюмівки і Білогорівки на цей момент перебуває близько 5 тисяч "вагнерівців" і в 5-10 разів більше солдатів регулярної російської армії.

"У Бахмуті вони виконують бойові завдання, нічого не змінилося. Як було літаковилетів, так і залишилося. Підійшла техніка, танки, достатня кількість боєприпасів у російських військ, у Пригожина чи ні - не важливо", - розповів військовий експерт Роман Світан в інтерв'ю УНІАН.

За його словами, окупанти намагаються продовжити видавлювати українські війська, але у них це не виходить. Командири ЗСУ, які керують обороною Бахмута, не дали росіянам виконати їхнє завдання - повністю взяти під контроль місто до 9 травня.

Відео дня

"І в цьому важкому становищі ситуація буде для нас, поки розвинеться наш наступ вже до прориву, до цього каскадного обвалення, до виходу десь на 20-30 км, поки не дійдемо до другої-третьої ліній оборони. А далі рух в залежності від планів нашого Генштабу. У нього вистачає професійної майстерності, наші генерали - досить непогані військові командири і стратеги. Наступ почнеться не в двох напрямках, а в трьох і більше", - вважає Світан.

На думку експерта, буде одне основне, два другорядних і кілька відволікаючих маневрів. Наступальні дії пройдуть уздовж всієї лінії фронту.

"Вони вже почалися і кілька днів йдуть, я про них якраз і говорю. Висунення нашої розвідки і посилена робота артилерії - це і є початок наступальних дій. Але точно де не почнуться широкі наступальні дії, це на Донбасі", - підкреслив він.

Світан додав, що ЗСУ будуть відсікати Донбас від Росії і брати угруповання ворога в кліщі. Потім буде проходити зачистка військових РФ, у яких на той час не буде вже боєприпасів.

"Справа не в "закусці", а в тому, що його неможливо звільнити фронтально: Донецьк, Макіївка, Ясинувата, Шахтарськ, Зугрес - це така велика агломерація, наступати дуже складно. І це висоти, перевищення над рівнем моря 300-350 метрів, а наступати вгору, на височині дуже складно. "Розумний в гору не піде, розумний гору обійде". Його треба обходити, брати в кліщі, виходити на Луганськ і відсікати від Росії. Потім зачищати вже військові частини РФ, які залишаться на Донбасі без боєприпасів і амуніції", - підсумував експерт.

Контрнаступ ЗСУ - що відомо

Джерела CNN серед військових США розповіли, що ЗСУ почали "формувати операції" напередодні довгоочікуваного контрнаступ, що виражається в нанесенні ударів по російських складах зброї, командних центрах і скупченнях техніки для підготовки поля бою до початку наступальних дій.

Водночас, за даними ISW, небезпека масштабного оточення сил української армії з боку окупантів у Бахмуті, ймовірно, минула.

За словами президента Володимира Зеленського, Україні потрібен ще час для підготовки до контрнаступу - очікуються поставки додаткових обсягів озброєнь, які потрібні нашим військовим.

Вас також можуть зацікавити новини: