Росія використовує ракетний удари для залякування населення України / фото t.me/UA_National_Police

Військовий експерт, полковник Олег Жданов заявив, що Росія на даний момент може випустити по Україні за один раз не більше 60-70 ракет.

"У найкращі часи для російської армії ракетний удар по нас міг становити близько 110 або 114 ракет, випущених в одному ракетному ударі. Це стеля, на яку була здатна Росія в листопаді-грудні минулого року. Сьогодні масований ракетний удар Російської Федерації може складатися максимально з 60-70 ракет, не більше того. Тому 300-400 ракет ніколи не полетить в нашу сторону", - пояснив Жданов.

За його словами, Росія може в місяць створити до 50 ракет. Є також якась кількість ракет, яка залишилася в недоторканному запасі.

"У них там кілька сотень ракет для того, щоб нанести масований ракетний удар, але вони ж його не завдають. Є ще одна складова - пускові установки. Пускова установка теж має ліміт пусків цих ракет. Вона не може вічно працювати і випустити тисячу ракет. Вона може випустити кілька десятків, максимум 100-150 ракет. Потім її треба відправляти на капітальний ремонт", - розповів експерт.

За його словами, саме з цієї причини Росія найчастіше використовує систему С-300 - Радянський Союз виготовив дуже багато цих комплексів і ракет до них. Тому при необхідності РФ просто знімає їх з позицій на своїй території і відправляє на фронт. За останніми відкритими даними, їх було у Росії 515 штук.

Жданов додав, що у агресора є ще близько 400 балістичних ракет "Іскандер". Однак в потрібних пускових установках дуже лімітована кількість можливих використань. Зі зберігання їх зняти теж неможливо, так як їх там просто немає - це новий комплекс, який прямо з заводу йшов у війська.

"Дивізіон "Іскандерів" з Калінінграда не знімеш, тому що тоді Європа почне сміятися над Росією. Тому те, що вони туди завезли, там і знаходиться і звідти їх не знімеш, інакше зникне загроза НАТО і Європі. Чим шантажувати тоді? Ракетний дивізіон з фінського кордону теж не знімеш, тим більше, що Фінляндія стала країною НАТО. А ті пускові, які були на європейському театрі військових дій мають обмежений ліміт за кількістю пуску ракет, як і самих снарядів", - підсумував полковник.

Ракетні обстріли РФ

Раніше в повітряних силах ЗСУ повідомляли, що росіяни з вересня по лютий, коли відбувалися масовані обстріли України, втратили понад 800 балістичних ракет.

В ОК "Південь" додали, що запас високоточних ракет у росіян близький до критично малого. З лютого 2022 року РФ використала не менше 50% свого запасу зенітних ракет дальнього радіусу дії.

Однак за даними Генштабу, в червні Росія планує почати серійне виробництво стратегічних крилатих ракет повітряного базування типу Х-50. Це дозволить агресору восени активізувати ракетні обстріли.

Вас також можуть зацікавити новини: