Росія накопичує ракети, припускають експерти / скріншот

Навіть накопичивши 300 або більше ракет, Росія не зможе випустити їх усі по території України за один день.

Такого висновку дійшов військово-політичний оглядач Олександр Коваленко, коментуючи припущення, що за два місяці накопичення боєкомплекту у Росії до 9 травня може бути від 120 до 300 ракет.

"На перший погляд, дещо апокаліптична картина, ракетний удар у 300 ракет? Але, насправді це не зовсім так, і сухі цифри потрібують пояснення... Навіть маючи у наявності, наприклад, 150 крилатих ракет, Росія не зможе їх використовувати по території України всі у рамках одного удару. І причиною тому є обмежені можливості її носіїв, у зв'язку зі зносом і виробленням ресурсу, - зазначив експерт. - Наприклад, стратегічні бомбардувальники ракетоносці Ту-95МС росіяни намагаються не перевантажувати ракетами Х-101, щоб не надавати зайве навантаження на планер і агрегати. У середньому, такий літак навантажується двома ракетами, замість восьми! Аналогічно Ту-22М3, при навантаженні однієї Х-22 замість 3-х".

Відео дня

Коваленко вважає, що факт накопичення ракет не слід розуміти буквально, оскільки є величезна кількість факторів, які обмежують росіян в їхньому застосуванні в повному обсязі,

До того ж, за словами експерта, росіяни накопичують ракети різної номенклатури, зокрема, Х-101, "Калібр", Х-59, Х-31, Х-38, П-800 "Онікс": "Це різношерстий потенціал, а не уніфікований і відповідно їхнє застосування обумовлено різними умовами".

Масовані ракетні удари Росії - актуальне

Військовий льотчик-інструктор, полковник ЗСУ Роман Світан прогнозує, що російські війська можуть накопичити до осені 2,5 тисяч ракет:

"До осені треба однозначно готуватися. Росіяни можуть зараз взагалі перестати працювати ракетами по Україні, а просто збирати на осінь".

У Головному управлінні розвідки Міністерства оборони заявили, що російські військові змінюють тактику ракетних ударів, а найближчим часом можуть почати застосовувати їх для спроби зірвати український контрнаступ,