Україна повернула під свій контроль бурові платформи біля узбережжя Криму в Чорному морі / t.me/DIUkraine

Військовий експерт Сергій Грабський розповів про унікальну операцію ЗСУ з повернення "вишок Бойка" під контроль України і про те, яких цілей внаслідок цього вдалося досягти Україні.

Він підкреслив, що ці платформи знаходяться в акваторії Чорного моря недалеко від узбережжя Криму і власне тому окупанти їх захопили і намагалися використовувати не тільки з метою видобутку газу, але і як військовий об'єкт. Стратегічно ці вишки мають досить велике значення - на них розміщувалося радіообладнання, яке дозволяло Росії стежити за обстановкою в західній акваторії Чорного моря "і відповідно реагувати", що було дуже серйозною загрозою для судноплавства в цьому регіоні.

"З взяттям під контроль цих вишок противник як би осліп, він втратив можливість відстежувати ситуацію і наносити удари, чим значно полегшив завдання нашому судноплавству і дозволив зробити переміщення суден в цій акваторії більш безпечним", - додав він.

Він підкреслив, що звільнення "вишок Бойка" дало три ефекти:

"Військовий, тобто ми усунули військову загрозу на цьому напрямку, економічний - ми дозволили полегшити і розширити можливості судноплавства в цьому регіоні. Ну і інформаційний пропагандистський який теж не можна відкидати в умовах гібридної війни - противник розуміє, що час звільнення Криму вже дуже близько і українські військові активно діють вже в безпосередній близькості від берегів Криму".

Експерт підкреслив, що зараз є величезна необхідність ліквідувати загрозу нанесення ударів протикорабельними ракетами "Онікс" по Одеській області, тому активні дії наших сил оборони на західному узбережжі Криму триватимуть, в тому числі і з метою мінімізувати загрозу руйнування портів.

"А також і осліпити противника і виключити можливості використання кораблів взагалі в західній акваторії Чорного моря. Таким чином ми послаблюємо можливість проведення так званих піратських дій проти мирних суден", - підсумував експерт.

Звільнення "вишок Бойка"

11 вересня в розвідці повідомили про повернення під контроль України бурових платформ "Петро Годованець" і "Україна", а також СПБУ "Таврида" і "Сиваш" біля берегів Криму в Чорному морі, які були окуповані Росією з 2015 року.

Українських спецназівців атакував російський винищувач Су-30, проте вони його знищили. Крім того, під час операції українські воїни захопили вертолітні боєприпаси типу НАР і радіолокаційну станцію "Нева".

Як зазначили у ВМС ЗСУ, отримання контрорля над "вишками Бойка" в Чорному морі дозволить Україні поліпшити систему охорони і оборони узбережжя.

Вас також можуть зацікавити новини:

Окупанти можуть економити ракети, готуючись до осінньо-зимового періоду, - Гуменюк

На півдні України складна ситуація: у Силах оборони розповіли про найсвіжіші втрати ворога

Десятки окупантів і дорога техніка: на одному з напрямків РФ зазнала великих втрат