Експерт зазначив, що намагався з'ясувати, як саме будуть застосовуватися винищувачі F-16 / колаж УНІАНТ, фото REUTERS, скріншот

Наразі невідомо, якими будуть правила застосування Збройними силами України винищувачів F-16 у війні з Росією. Про це сказав експерт з авіації, провідний науковий співробітник Державного музею авіації Валерій Романенко в ефірі телеканалу "Київ24.News".

"Щодо застосування зброї - подивимось. Розумієте, якщо не дозволити стріляти ракетами "повітря-повітря" по російській території - то це взагалі повний ідіотизм. Це нонсенс. Для чого тоді ці літаки? Для повітряних парадів?" - сказав Романенко.

Він допустив, що винищувачі F-16 українські військові зможуть використовувати лише для протиповітряної оборони. За його словами, це підвищить на 10% кількість збитих російських засобів ураження - дронів, шахедів, крилатих ракет.

Відео дня

"Ми і так до 80%, коли є ракети, збиваємо", - додав Романенко.

Експерт зазначив, що намагався з'ясувати, як саме будуть застосовуватися винищувачі F-16 і по яким цілям можна буде завдавати ударів з цих літаків.

"Поки що ніхто, навіть у нашому Міністерстві оборони не може конкретно сказати, які будуть правила застосування F-16. Але, інтуїтивно зрозуміло, що залітати (на РФ) не дозволять, а от використовувати ракети AMRAAM-120, я думаю, що можна буде, тому що проблем з цим нема. Раніше було одне генеральне обмеження - ми можемо використовувати проти Росії засоби розвідувальні, але не можемо використовувати засоби, які несуть на борту вибухівки", - наголосив експерт.

Винищувачі F-16 для України - актуальне

Як повідомляв УНІАН, раніше президент Володимир Зеленський заявив, що Україні потрібно щонайменше 120-130 літаків, щоб протистояти Росії в небі. Як уточнив президент, росіяни використовують 300 літаків на території України. 

Посол Данії в Україні Олє Егберг Міккельсен повідомив, що Копенгаґен віддає Україні усі свої винищувачі F-16, вони мають бути в Україні цього літа.

Нідерланди планують передати Україні американські винищувачі F-16 цієї осені, їх почнуть перекидати партіями вже "після літа". 

Бельгія поставить Україні 30 своїх винищувачів F-16 до 2028 року. Цього року Україна має отримати від Бельгії кілька літаків, але точна цифра офіційно не повідомляється. 

Прем’єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо повідомляє, що Київ зможе використовувати багатоцільові винищувачі F-16 від Бельгії на українській території.

За даними видання Forbes, після озвученого і задекларованого наміру Бельгії щодо передачі Україні винищувачів F-16, загальна кількість цих літаків, які Україна має отримати, починаючи з цього літа, збільшилася до 85.

Вас також можуть зацікавити новини: