Україна чекає на винищувачі F-16 / фото Getty Images

Щойно винищувачі F-16 передадуть Україні, перед Києвом постане завдання: коли і де використовувати ці цінні ресурси і як уникнути їхнього знищення, щоб вони змогли зробити свій внесок в українські оборонні зусилля. Таку думку висловив військовий аналітик Шон Белл, передає Sky News.

За його словами, це буде "безцінний, хоча й дефіцитний, ресурс".

"F-16 можна було б використовувати для підтримки лінії фронту, але вони будуть дуже вразливі в цьому динамічному і ворожому повітряному середовищі. Їх також можна використовувати для нанесення ударів по ключових військових об'єктах на території Росії, що, безумовно, призведе до зміни тактики Москви. Або, якщо Україна захоче погрожувати Криму, F-16 можна буде використати в скоординованій атаці на підтримку ширшої кампанії", - зазначив експерт.

Відео дня

У будь-якому разі, він вважає, що Україні потрібна вся можлива допомога, щоб повернути назад російську динаміку на полі бою.

За його словами, очікується, що перший транш винищувачів F-16 може прибути в Україну вже на початку липня, однак, невідомо, "чи будуть до цього часу готові інші складові цього потужного військово-повітряного потенціалу":

"Для забезпечення надійного та ефективного бойового повітряного потенціалу України потрібні належним чином підготовлені та досвідчені пілоти, наземний персонал, озброєння, засоби захисту та радари".

Винищувачі F-16 для України - актуальне

Нагадаємо, Бельгія зобов'язалася поставити Україні 30 своїх винищувачів F-16 до 2028 року. При цьому перші літаки мають бути поставлені вже "до кінця року".

Це зобов'язання оформлено в угоді щодо гарантій безпеки, підписаній 28 травня в Брюсселі з нагоди візиту президента України Володимира Зеленського.

Вас також можуть зацікавити новини: