Ходорковський заявив, що далі у війні зійдеться США і Китай / фото openrussia

Критик Кремля Михайло Ходорковський застеріг про небезпеку, яка криється в програші України у війні з Російською Федерацією. Він вважає, що вибухне війна між США і Китаєм.

"Ви повинні розуміти, що коли навіть великого хлопця б'ють по обличчю, багато інших хлопців почнуть сумніватися, чи справді цей хлопець такий сильний, і захочуть вдарити його по зубах. Якщо США хочуть воювати в Азії, то найправильніший шлях до цього - показати слабкість і в Україні", - розповів Ходорковський в інтерв'ю Washington Post.

За його словами, щоб уникнути війни в Азіатсько-тихоокеанському регіоні, необхідно збільшити військову допомогу Україні, щоб забезпечити перемогу – це єдиний спосіб.

Відео дня

"Якщо Захід вважатиме, що Україна має достатньо сил, щоб продовжувати втрачати від 350 до 500 осіб на день убитими і пораненими, і якщо вони зможуть забезпечити гарантовані і постійні поставки зброї і боєприпасів, то добре. Але ж це дуже великий ризик", - вважає критик Кремля.

Він вважає, що в цьому випадку президент РФ Володимир Путін може дестабілізувати ситуацію в Африці, Балканах, Близькому Сході, і, можливо, на Заході.

Водночас бізнесмен вважає, що є другий сценарій, в рамках якого Україна може знищити логістику росіян, якщо захід надасть ракети великої дальності і винищувачі. При цьому він вказав, що авіація – єдине, що може змінити ситуацію на фронті, але літаки потрібні вже зараз, тому що потім не залишиться аеродромів.

Також критик Кремля озвучив третій сценарій, в рамках якого США і союзники "розгорнуться і підуть, як вони це зробили в Афганістані, Сирії та інших місцях".

"Путін - людина, яка мислить заднім числом, і вважає, що якщо щось вже було раніше, то це часто повторюється так само в майбутньому. І він не часто помиляється в цьому. Озираючись назад, він бачить, що кожен раз, коли він починає маленьку нову війну, він здатний консолідувати суспільство навколо себе, і він знову і знову бачив, як американці йдуть... але якщо він успішно завершить українську операцію для себе, то націонал-патріоти, які зараз є його головним джерелом підтримки, не дозволять йому зупинитися і почнеться наступна війна", - пояснив Ходорковський.

Він вважає, що затяжна війна небезпечна для Путіна – він затиснутий між націонал-патріотами, які вважають, що він повинен діяти рішуче і радикально, і більш лібералами, які вважають війну помилкою. На його думку, поки що немає ознак, що хтось піде проти нинішньої влади РФ, але все може змінитися, якщо Путін програє війну в Україні.

Конфлікт США і Китаю через Тайвань - що відомо

У 2022 році напруга між Китаєм та Тайванем та США посилилася через візиту на острів спікера Палати представників США Ненсі Пелосі. Пекін вважав це порушенням свого суверенітету і почав масштабні військові навчання навколо Тайваню.

Через кілька місяців Китай і США домовилися розрядити відносини, але зараз цей процес тільки на самому початку.

Пізніше директор Центрального розвідувального управління США Вільям Бернс заявив, що Китай потенційно готується до війни за Тайвань у 2027 році, хоча це не означає, що спроба вторгнення дійсно відбудеться.

Вас також можуть зацікавити новини: