Аналітик розповів, на що здатний український морський дрон / фото REUTERS

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко оцінив Magura V5, назвавши його дуже цікавим багатофункціональним морським дроном, або, безекіпажним катером (БЕК).

За словами експерта, це мобільний і швидкий БЕК з бойовою частиною на 320 кг, що дозволяє всього за кілька годин досягти тимчасово окупованого Криму.

Коваленко зазначив, що раніше бойова частина у БЕКів в середньому була до 200 кг, тому її збільшення дозволяє говорити про можливість надавати більш серйозний зовнішній вплив на військові кораблі ЧФ РФ. "При вдалому тарані це пошкодження з відправкою в ремонт фрегата проекту 11356 або навіть гарантоване потоплення МРК проекту 21631", - зазначив аналітик і додав, що важливо те, який принцип спрацьовування бойової частини - тільки контактний або дистанційний підрив також є.

Відео дня

"А дальність 800 км... Така дальність дозволяє загнати Чорноморську флотилію не тільки в Севастополь або Новоросійськ. Вигнати з Чорного моря", - зазначив експерт.

"А тому, презентація вельми корисна. В першу чергу для російських окупантів. Адже їм вже пора готуватися до виведення своїх посудин з Чорного моря, води якого для них давно не доброзичливі, а  скоро стануть і зовсім екстремально небезпечними", - підсумував експерт.

Українські дрони

У березні в Україні дали старт масовому виробництву українських дронів. 26 липня на міжнародній оборонній виставці International Defence Industry Fair в Стамбулі продемонстрували модель нового українського морського дрона MAGURA V5. Цей дрон - це багатоцільовий безпілотний надводний корабель нового покоління, який може виконувати широкий спектр таких завдань як спостереження, розвідка, патрулювання, пошуково-рятувальні роботи, протимінна боротьба, охорона флоту і бойові місії.

Вас також можуть зацікавити новини: