РФ підірвала Каховську дамбу / фото ua.depositphotos.com

Черговий злочин російських окупантів з підриву Каховської ГЕС може спричинити серйозну екологічну та гуманітарну катастрофу, зазначає заступниця міністра оборони України Ганна Маляр у Telegram.

"Цілеспрямований підрив дамби був здійснений російськими окупантами, щоб призупинити процес деокупації Силами оборони України та змістити вектор уваги суспільства з подій, які відбуваються у Бєлгородській області",- зазначає вона.

Маляр наголосила, що натомість російські окупанти отримали протилежний ефект. За її словами, у критичному становищі перебувають мирні жителі тимчасово окупованих населених пунктів Херсонщини та Криму, оскільки знищення дамби позбавило їх прісної води.

Відео дня

"Окрім того, були затоплені позиції російських військових підрозділів, що може призвести до масштабного змиву російських мінних полів та їхньої детонації у хаотичному порядку",- наголошує вона.

Підрив Каховської ГЕС - головне станом на зараз

Сьогодні вночі Росія підірвала дамбу Каховської ГЕС. Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко зазначив, що вода буде прибувати протягом ще як мінімум 20-24 годин. Вже підтоплено в області 24 населених пункти. За його словами, зараз рівень води на правобережжі Херсонщини складає понад 2 метри.

Заступниця генерального прокурора України Вікторія Литвинова натомість повідомила, що близько 40 тисяч осіб потребують евакуації з населених пунктів, що були затоплені внаслідок підриву російськими окупантами дамби. Більшість цих людей знаходяться на окупованій території.

Як відомо, вже кілька днів у прикордонних районах Бєлгородчини у Росії тривають бої між збройними загонами російської опозиції (РДК та "Легіону Свобода Росії") та урядовими силами. Росія намагається приховати свою неспроможність справитись там із ситуацією.

Вас також можуть зацікавити новини: