В ООН заявили, що РФ не дає допомогти населенню лівобережжя Херсонщини / фото REUTERS

Заступник генерального секретаря ООН Мартін Гріффітс заявив, що Росія не надала представникам організації змогу допомогти мешканцям окупованого лівобережжя Херсонської області, що постраждали від російського теракту на дамбі Каховської ГЕС.

Гріффітс в інтерв’ю AP повідомив, що в середу, 7 червня, зустрівся з послом Росії в ООН Василем Небензею, аби попросити російську владу надати командам організації доступ на окуповану територію, аби мати змогу допомогти українцям в захоплених регіонах.

"Під час розмови ми надали їм деталі, щоб дати можливість Москві прийняти рішення, яке, як ми сподіваємося, буде позитивним. Сподіваюся, це станеться", – сказав він. 

Відео дня

Гріффітс сказав, що на підконтрольній Україні території ООН змогла охопити допомогою близько 30 тисяч населення. Організація також, ймовірно, звертатиметься зі спеціальним закликом щодо надання Україні додаткових коштів для боротьби з наслідками підриву дамби. Водночас, за словами Гріффітса, про це говоритимуть за кілька тижнів, коли наслідки для економіки, навколишнього середовища і здоров’я населення постраждалих регіонів стануть більш зрозумілими.

Реакція ООН на російський теракт на Каховській ГЕС 

В ніч на 6 червня російські окупанти підірвали попередньо заміновану дамбу Каховської ГЕС, внаслідок чого десятки населених пунктів на півдні України були затоплені. В Офісі генпрокурора попередили, що евакуації потребуватимуть понад 40 тисяч осіб, з них 25 – на окупованому російськими загарбниками лівобережжі Херсонської області. 

Українська влада повідомляла, що окупанти не опікуються питанням евакуації українського населення. Згодом стало відомо, що окупанти вбивають тих, хто намагається евакуюватись. 

7 червня прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що уряд звернувся до керівництва ООН, Червоного Хреста та інших міжнародних гуманітарних організацій з закликом підтримати операцію з порятунку українців на окупованих росією територіях. Того ж дня президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю BILD заявив, що шокований недостатньою реакцією ООН та інших організацій.

За лічені години після підриву Каховської ГЕС ООН привітала всіх у соцмережах з "міжнародним днем російської мови". Лише у другій половині дня в четвер, 8 червня, в ООН пообіцяли сформувати групи та відправити їх на окуповану частину Херсонщини з метою евакуації населення із затоплених населених пунктів та надання гуманітарної допомоги. 

9 червня в ООН назвали "неясною" причину руйнування дамби Каховської ГЕС.

Вас також можуть зацікавити новини: