Ворог нещадно нищить Одесу / фото Kostiantyn Liberov and Vlada Liberova

Жорстокими обстрілами півдня України і зокрема Одеси російський агресор намагається досягти одразу кількох цілей. Яких саме, розповів радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

Він зазначив, що Росія перейшла на "оновлену терористичну тактику": навмисні удари по історичних центрах міст півдня, демонстративне знищення Одеси, руйнування портової інфраструктури, масштабні спроби знищення цивільних. На думку Подоляка, такими діями Росія прагне:

  1. Остаточно "вбити" зернову угоду.
  2. Закрити для України будь-який вихід у Чорне море (особливо через страх за власний флот).
  3. Перехопити глобально інформаційний порядок денний, щоб менше говорили про внутрішні проблеми РФ, а більше – про можливу ескалацію війни.
  4. Знову налякати відвертим тероризмом і таким чином змусити обговорювати "можливі поступки Росії".
  5. Реалізувати свою ненависть до України й особливо до Одеси, просто руйнуючи пам’ять, історію.

Подоляк у чергове наголосив, що ця війна може завершитись лише програшем Росії, та закликав країни-партнери надати Україні відповідну оборонну підтримку.  

Відео дня

"Що робити? Вийти з політичної прострації, прискорити постачання засобів ПРО, захистити зернові коридори й портову інфраструктуру, перестати вважати, що є якесь інше рішення, крім безумовного програшу РФ", - зазначив Подоляк.

Ракетний удар по Одесі 23 липня

Як повідомляв УНІАН, сьогодні вночі по Одессі росіяни випустили 19 ракет різних типів, в результаті чого було зруйновано та пошкоджено низку об’єктів культурної та історичної спадщини, в тому числі, які охороняються ЮНЕСКО. 

Керівниця об’єднаного пресцентру Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк розповіла, що 9 ракет було знищено силами ППО - це "Калібри" та "Іскандери-К". За її словами, ті ж ракети, які наша система ППО не може збивати в повному обсязі, українські сили протиповітряної оборони не змогли зупинити й вони "відпрацювали" по об'єктах.

Внаслідок російського обстрілу цієї ночі пошкоджено Спасо-Преображенський собор в центрі Одеси, історичні будівлі - Будинок вчених, житлові будинки, будівлю Одеського державного музичного ліцею імені професора П.С. Столярського, а також об’єкти портової інфраструктури. 

Секретар РНБО Олексій Данілов зазначив, що головною метою цих ракетних атак Росії є спроба повністю ізолювати вихід України до Чорного моря і не допустити відновлення функціонування "зернового коридору". 

Вас також можуть зацікавити новини: