Повністю порожнє місто - заходь і бери: генерал розповів, яким застав Миколаїв вранці 25 лютого

Він зазначив, що станом на 26 лютого 2022 року плану оборони міста просто не було фізично.

Миколаїв не повторив долю Херсона тільки завдяки тому, що генерал-майор Дмитро Марченко зміг підняти місцевих для оборони міста, що і зламало хід нападу РФ на південну частину України.

Як говориться в матеріалі Бі-бі-сі, багато місцевих розповіли, що росіяни не змогли взяти місто завдяки генералу Марченку. "25 лютого о 04:00 ранку заїжджаю в Миколаїв, і, м'яко кажучи, сторопів. Жодного блок поста, патруля, військового або поліцейського. Повністю порожнє місто - заходь і бери", - поділився Марченко.

"Поїхав по військових частинах. Заїхав у свою рідну 79-ту бригаду. Заїхав в 36-ту. Питаю: "Яке у вас завдання?" Вони кажуть: "Кругова оборона військової частини". Кажу: " Ви що не розумієте, що якщо танки зайдуть в місто, то ваша кругова оборона [впаде]?", - згадав генерал.

Він зазначив, що у військових у Миколаєві станом на 26 лютого 2022 року плану оборони міста не було.

"На 26 лютого плану оборони міста не було, а він повинен був бути ще 23 числа. Його просто не було фізично. Коли запитав, де він, мені сказали: "Ми ще карту не склеїли". Я кажу: "Ви нормальні люди? Херсон захопили, а ви ще карту не склеїли?", - обурився військовий.

Однак, як відзначило видання Миколаєву вистачило того, чого не вистачило Херсону - часу. Військові з військових частин 59-ї та 80-ї бригад давали бій російським окупантам, економлячи, хоч і небагато, але дуже важливих днів для організації оборони міста.

Війна в Україні - ситуація на півдні

Після звільнення Правобережжя Херсонської області від російських окупантів ситуація з обстрілами Миколаївської області покращилася. Проблемним залишається південна частина області в районі Кінбурнської коси, на якій досі є війська країни-агресора.

Серед міст, які потерпають від російських обстрілів - Очаків. Як повідомляв УНІАН, у вересні 2022 року внаслідок удару росіян був знищений елеватор з тисячами тонн зерна.

Вас також можуть зацікавити новини: