Аналітики оцінив ситуацію під російським Бєлгородом / фото соцмережі

Аналітики Інституту вивчення війни прокоментували ситуацію у Бєлгородській області Російської Федерації. Бійці "Російського добровольчого корпусу" та легіону "Свобода Росії" залишили позиції, але операція триває.

Російська влада заявила, що завершила "контртерористичну" операцію в Бєлгородській області, і нібито 23 травня розгромила в регіоні загальноросійський проукраїнський "Російський добровольчий корпус" та Легіон "Свобода Росії". Міністерство оборони Росії заявило, що підрозділи прикордонних військ Західного військового округу відбило рейд і відтіснило всіх "диверсантів" із Бєлгородської області. Губернатор В'ячеслав Гладков оголосив про завершення "контртерористичної" операції, але закликав евакуйованих мирних жителів почекати, перш ніж повернутись до прикордонних населених пунктів, зазначено у звіті ISW.

Пізніше 23 травня російська влада оголосила, що 22 травня влада евакуювала 100 мирних жителів із дев'яти прикордонних населених пунктів Бєлгородської області після того, як Гладков спочатку заперечував проведення офіційної евакуації. Офіційний представник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що президент Росії Володимир Путін не проводитиме екстрене засідання Ради безпеки Росії для обговорення рейду в Бєлгороді, а натомість обговорить ситуацію під час запланованого на 26 травня засідання Ради безпеки, ймовірно, у спробі висловити впевненість у тому, що Росія змогла знайти вихід із ситуації.

Відео дня

Станом на 23 травня російські сили, ймовірно, відтіснили сили РДК та ЛСР принаймні до прикордонного селища Козинка і, можливо, за межі території Росії. Козинка знаходиться приблизно за 76 км на південний схід від міста Суми. Російські джерела поширили кадри, на яких російські сили обстрілювали позиції машин РДК та ЛСР біля прикордонного пункту "Козинка" протягом ночі, і заявили, що вранці російські сили відбили Козинку та її прикордонний пункт.

Геолоковані кадри російських державних ЗМІ показують пошкоджені та знищені автомобілі на блокпості. Деякі російські джерела стверджували, що сили РДК та ЛСР закріпилися у церкві Козинка, але, за попередніми даними, надвечір російські сили могли витіснити проукраїнські сили.

Російські джерела стверджували, що російські війська розпочали операцію із зачистки Козинки та Глотова 23 травня. На кадрах з геолокацією, опублікованих 23 травня, видно наслідки обстрілу Гори Подолу та патрулювання російською піхотою між Грайвороном та Горою Поділ, що дозволяє припустити, що військовослужбовці РДК та ЛСР більше не утримують або ніколи не утримували позиції у селищі. Однак неясно, чи захопили РДК та ЛСР якісь села 22 чи 23 травня. Однак у ЛСР стверджували, що 23 травня їхні бійці та РДК продовжували діяти у Бєлгородській області.

"Російський інформаційний простір значною мірою гіперфіксований на імовірних цілях рейдів і на діях у відповідь Росії", - підсумували експерти.

Ситуація в Бєлгородській області РФ - що відомо

22 травня 2023 року россійські добровольці, які воюють на боці України, влаштували рейд в Бєлгородську область Росії. Українські розвідники вказали, що на території РФ діють росіяни.

Самі ж бійці заявили, що проводять операцію з метою створити демілітаризовану зону між Росією та Україною, ліквідувати силовиків путінського режиму, а також показати народам Росії, що можна боротися з режимом.

Крім того, губернатор Бєлгородської області В'ячеслав Гладков заявив, що нібито знищено десятки бронетранспортерів MaxxPro. Пізніше бійці показали броню та натякнули на брехню чиновника.

У свою чергу міністр оборони РФ Сергій Шойгу відзвітував про знищення понад 70 "диверсантів", а також автомобільної та бронетанкової техніки.

Вас також можуть зацікавити новини: