Ракета Х-59 широко використовується ворогом / Авиару.рф

Російські окупанти все частіше використовують авіаційну ракету Х-59 у поєднанні з дроновими атаками.

Майор запасу та учасник російсько-української війни, Олексій Гетьман розповів "Фокусу", що ця ракета небезпечна, оскільки летить вона дуже низько і її важко збивати. За рахунок кривизни Землі, ракету Х-59 на низькій висоті можна побачити тоді, коли вона вилітає з-за горизонту.

"Відстань до горизонту на морі, якщо стояти з середнім зростом, це лише 4,5 кілометри. Якщо ракета летить на висоті 5 чи 10 метрів, то її можна побачити приблизно за 10-12 кілометрів... Наприклад, вона летить на висоті 9 метрів. Беремо квадратний корінь з 9 метрів. Отримаємо чисто 3. Потім це множимо на 4. Вийде 12. Це відстань, з якої можна побачити ракету. Далі просто неможливо побачити, бо вона знаходиться за лінією горизонту", — пояснює військовий.

Відео дня

За його словами, радіолокаційна станція може побачити ракету, лише коли вона підлетіла достатньо близько. При ударах по півдню її помітити ще важче, оскільки там немає рельєфу місцевості.

"Ви зрозумійте, яка це небезпечна зброя. Особливо для півдня, адже там немає рельєфу місцевості. Там вона над рівнем моря може летіти взагалі 3-5 метрів. Її можна побачити через 5-6 кілометрів. Саме тому росіяни її застосовують", — розповів Гетьман.

Виробництво ракет Х-59 у Росії

Вперше використання ракети Х-59 "Овод" армією РФ для удару по Україні було достовірно підтверджено ще на початку квітня 2022 року. Пізніше ворог став регулярно їх запускати.

Однак вже на початку 2023 року експерти заявили, що у Росії гострий дефіцит авіаційних ракет великого радіуса дії, таких як ракети Х-59.

На початку жовтня у ГУР повідомляли, що в Росії зірвано процес виробництва ракет Х-59 різних модифікацій через удар по Смоленську.

Вас також можуть зацікавити новини: