Росія рідко запускає ракети Х-59 / фото facebook ПС ЗСУ

У Росії гострий дефіцит авіаційних ракет великого радіусу дії, таких як ракети Х-59. Вони зараз запускаються так само рідко, як і ракети "Калібр" та Х-101.

Як зазначив військово-політичний оглядач Олександр Коваленко, про це свідчить той факт, що російська авіація все частіше застосовує в Україні ракети Х-29 та Х-25 у спробі компенсувати дефіцит ракет тактичного та оперативно-тактичного рівня.

"Ударні вертольоти Ка-52 і штурмовики Су-25 зараз виконує саме ті функції, які до того покладалися на артилерію. Але проблеми з вогневим потенціалом, а саме, нестача ТРК і ОТРК, змушують росіян задіяти й інші типи авіації для вирішення бойових завдань під підвищеним ризиком. Як відомо, дефіцит ТРК і ОТРК змусив ще з кінця весни минулого року росіян почати застосовувати ЗРК С-300 не по повітряних об'єктах, а по поверхні", - зазначив експерт.

За словами Коваленка, для підтримки підрозділів на передовій росіяни пускають ракети Х-29 і Х-25, які мають ближній радіус дії - від 10 до 30 км:

"Маючи достатню кількість ракет Х-59, чому б не використовувати їх з безпечної відстані - 100 км і більше. Але, ні... Х-59 зараз запускаються так само рідко, як і КР "Калібр", ну або Х-101".

Скільки у Росії залишилося ракет-новини

Нагадаємо, в грудні начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов заявляв, що запасів крилатих ракет в Росії залишилося на дві-три масовані атаки по Україні.

А секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов у листопаді зазначав, що у Росії залишилося ракет ще для 3-4 масованих обстрілів України.

Варто відзначити, що йшлося конкретно про запаси. Відомо, що Росія продовжує виробляти деякі з типів ракет.