Ракета Х-59 Овід / Рособоронекспорт

Використання ракети Х-59 "Овод" армією РФ перше було достовірно підтверджено ще на початку квітня. Тоді рашисти вдарили нею по такому "військовому об’єкту", як зерносховище. Тобто здійснили ще одним з численних епізодів терору цивільного населення України.

Але тепер саме ця ракета, разом із Х-22 часів Хрущова, стає одним з основних засобів ураження для рашистів.

Призначення Х-59 "Овід"

Загалом Х-59 "Овод" - це ще радянська дозвукова ракета, яка була створена у 70-х роках та мала вирішити завдання знищення цілей, які були захищені зенітними ракетними комплексами середньої та більшої дальності.

Відео дня

При створенні ракети розробники пішли шляхом компіляції вже відпрацьованих рішень, зокрема взявши телевізійну головку наведення з ракети Х-29Т. Механізм пуску виглядав доволі прогресивно - ракета передавала по радіоканалу зображення з "голови", а оператор міг керувати нею, наводячи на ціль.

Водночас дальність пуску Х-59 у першій версії становила всього 40 км. А якість зображення була настільки низькою, що використання ракети було ефективним лише у сонячну безхмарну погоду.   

Модернізація Х-59

Після розвалу СРСР роботи над Х-59 продовжились і ракета була майже повністю видозмінена, отримавши індекс Х-59М. Дальність кардинально збільшили, встановивши замість твердопаливного - малогабаритний турбореактивний двигун. Разом із покращенням командного зв’язку це призвело до збільшення дальності до 115 км.   

Ракета Х-59 Овод / Авиару.рф

Вже на її базі була створена протикорабельна ракета Х-59МК, яку вперше показали у 2001 році. Вона має власну активну радіолокаційну головку самонаведення та дальність до 285 км. І саме з Х-59МК вже пішов подальший розвиток ракети.

Зокрема Х-59МК2, яка була представлена у 2009 році, нібито отримала просунуту систему наведення, яка дозволяла цілодобове використання ракети. Вона включала інерційну систему, супутникову навігацію та електронно-оптичну головку самонаведення із системою розпізнавання орієнтирів по маршруту польоту і цілі.

Ракета Х-59 Овід / Рособоронекспорт

ТТХ Х-59МК2

  • Стартова маса: 900 кг
  • Двигун: ТРДД - 50 з тягою 450 кгс.
  • Бойова частина: 283-320 кг
  • Відхилення від точки прицілювання: 3-5 м
  • Дальність пуску: 285 км

Про широке розповсюдження цієї ракети інформації немає. Але певні висновки щодо реальних результатів розробки можливо зробити на основі демонстрації у 2021 році чергової "модернізації" Х-59МКМ. В ній було вирішено відмовитись від електронно-оптичної системи та забезпечити точність лише  інерціально-супутниковою системою наведення.

Крім дальності всі інші характеристики Х-59М залишились майже незмінними. Вага бойової частини від 280 до 310 кг, швидкості польоту - "високий дозвук" - 0,9 Маха. Серед носіїв Х-59М сучасних версій зазначають: Су-30, Су-34, Су-35 та Су-57.  

false

Вартість Х-59М/МК2/МКМ не розголошували, проте у будь-якому випадку вона нижче за повноцінну далекобійну крилату ракету.  Водночас перейти на найдешевші бомбардування звичайними бомбами РФ не може, бо остання спроба призвела для масового "птахопаду" серед російських літаків, які стали досяжними для українських засобів протиповітряної оборони.

В цій ситуації використання модернізованих версій Х-59 є певним компромісом. Водночас невідомі ані запаси сучасних модернізацій Х-59МК2/МКМ, ані кількість російських пілотів, які вміють її застосовувати та ще не були збиті.