Лукашенко може залучити свою армію до вторгнення в Україну / фото REUTERS

Для нового наступу Росії з Білорусі окупантам треба назбирати не менш як 35 тисяч військових, зараз їх там утричі менше.

Як зазначив аналітик Defense Express Іван Киричевський, про підготовку Білорусі взяти пряму участь у війні проти України свідчити можуть не тільки кількість терористів, а й інші "специфічні моменти".  

Якщо росіяни й справді готуватимуть атаку зі сторони Білорусі, то колони військ мають бути "змішані" - тобто спільно в бойових порядках мають йти і військові Лукашенка, і російські "чмобіки", зауважив експерт.

Відео дня

"Полігони в Білорусі, де могла б розгортатись мобілізаційна підготовка армії Білорусі, зараз зайняті для навчання мобілізованих росіян. Судячи з усього, росіяни для своїх "чмобіків" почали вигрібати навіть якісь "надлишки" амуніції зі складів білоруських військових. Тому на даному етапі виключається сценарій, що саме війська Лукашенка будуть головною "ударною силою" нового наступу на північ України. Скоріше – що війська Лукашенка будуть "допоміжною силою" для військ армії РФ", - припустив Киричевський.

За словами Киричевського, реальним "дзвіночком" у цьому контексті виступатимуть навчання в стилі "білоруська армійська авіація тренується підтримувати сухопутні війська РФ", або ж "інженерні війська Білорусі забезпечують наступ російських військ".

Також суттєвою ознакою до підготовки до вторгнення буде фарбування білоруських танків під "піксель" ЗСУ чи додаткова "броня" на техніці від українського озброєння.

У разі підготовки до наступу Росія перекидатиме додаткове озброєння саме білоруським військам. Експерт припускає, що за такого сценарію вилучатиметься й автотехніка з цивільних підприємств.

Наступ Білорусі – що відомо

Генштаб не виключає, що білоруську армію залучать до нового наступу росіян на північ України.

До цього часу Білорусь надавала РФ технічну підтримку та передавала озброєння, слугуючи водночас логістичним "хабом" для російських сил.

Напередодні, 13 грудня, у прикордонній службі заявили, що ситуація на кордоні з Білоруссю "залишається незмінною та підконтрольною".

За дорученням Лукашенка в країні почали перевіряти бойову готовність військ – розгортають нове озброєння та перевіряють його потужності.

Генерал Валерій Залужний вважає, що Росія готує 200 тисяч резервістів для нового наступу на Україну, зокрема й на Київ: "Я вивчав історію двох чеченських воєн - все було так само. Можливо, вони не так добре оснащені, але вони все одно становлять для нас проблему. За нашими оцінками, у них є резерв в 1,2-1,5 млн осіб. Росіяни готують близько 200 тис. нових солдатів. Я не маю сумнівів, що вони знову підуть на Київ".

Вас також можуть зацікавити новини: