Експерт спрогнозував, на що може піти Росія в Чорному морі / фото Фейсбук, Олександр Кубраков

Науковий співробітник у справі морського озброєння та військових досліджень лондонського Королівського об’єднаного інституту оборонних досліджень Сідхарт Каушал припустив, що після виходу із "зернової угоди" РФ намагатиметься незаконно зупиняти торгові судна в Чорному морі.

Про це фахівець заявив під час брифінгу у медіацентрі "Україна – Одеса", коментуючи заяви Росії та України про те, що будь які судна, що слідують в порти двох країн, вважатимуться такими, що прямують з воєнними вантажами.

"Зараз росіяни мінують північ Чорного моря... Вони стануть більш агресивними і дійсно можуть спробувати зупиняти судна, але обстрілювати їх не будуть через можливу міжнародну реакцію. Крім того, вони не підходитимуть близько до українського узбережжя через побоювання (щодо) протикорабельних ракет "Нептун", які є в Україні", – вважає експерт.

Відео дня

За його словами, незважаючи на те, що РФ наразі домінує на Чорному морі, Україн є чим відповісти. Зокрема, експерт вважає, що Україна може задіяти ракети, а в окупованих портах є статичні цілі, які можна уразити.

"Можна використовувати морські дрони, які вже креативно застосували проти кораблів у Севастополі та проти Керченського мосту…. В Україні є, чим відповісти, проте питання в витрачених ресурсах",  – зазначає Каушал.

Ситуація в Чорному морі після зриву "зернової угоди"

Після виходу з "зернової угоди" 17 липня, Росія почала масовано атакувати  портову інфраструктуру України, та аграрні підприємства. Зокрема, на Одещині окупанти вже знищили десятки тисяч тонн зерна та олії. Агресор атакує не тільки порти Великої Одеси, а і дунайські порти, які розташовані на півдні регіону, неподалік від кордону Румунії.   

Також РФ погрожувала атакувати всі цивільні судна, які прямують до українських портів Чорним морем. У Міноборони РФ заявили: розцінюватимуть ці сухогрузи та танкери, як такі, що перевозять вантажі військового призначення.

Прес-секретар Білого дому Карін Жан-П'єр наголосила: США не готові оголосити про будь-які заходи підтримки торгових суден.

Водночас тимчасово повірена у справах США при ОБСЄ Кетрін Брукер заявила, що Росія може готувати нову провокацію в Чорному морі, щоб звинуватити в ній Україну. Зокрема, країна-агресорка замінувала підходи до портів України для підриву цивільних суден.

Вас також можуть зацікавити новини: