Танк Т-72Б3 з блоками динамічного захисту / фото Міністерство оборони РФ

Російські танкісти спішно встановлюють на свою техніку додатковий "кустарний" захист, чекаючи появи на фронті Leopard 2 та інших сучасних західних танків. Про це розповів військовий експерт Олександр Коваленко

Він зазначив, що російські танки, спроектовані ще в радянські часи, мають безліч вразливих зон, а якісна заводська модернізація, що підвищує живучість танка, в Росії не практикується.

За словами Коваленка, зараз в танкових підрозділах російської армії в гаражних умовах чіпляють на танки Т-72Б3 додаткові модулі динамічного захисту – зміцнюючи лобову проекцію. При цьому порушуються рекомендації щодо застосування таких модулів.

Відео дня

Крім того, для зміцнення бортової проекції росіяни намагаються вішати на танки гумово-тканинні "лопухи", призначені для кріплення блоків динамічного захисту.

"Недоліки лобового бронювання танків Т-72 відомі з часів їх створення, але "великий", "могутній" і "такий, що не має аналогів у світі" ВПК Росії це проблему не може вирішити досі. Бо немає комплексного підходу і технічної, а також технологічної можливості", – говорить експерт.

Коваленко зазначає, що кустарна модернізація танків в російській армії зараз набула масового характеру, що може вказувати на отримання військами прямого наказу про проведення таких робіт.

"Росіяни не на жарт побоюються зустрічі з танками західного зразка, які випереджають їхній антикваріат на покоління, якщо не на два або навіть більше", – констатує він. 

За словами Коваленка, всі ці кустарні модернізації "більше схожі на ефект плацебо для суїцидників", ніж на реальне підвищення живучості танка.

Поставки західних танків в Україну

У січні Україна отримала тверду обіцянку країн-партнерів поставити танки західного зразка. Першим таку обіцянку дав президент Польщі Анджей Дуда. Він вирішив передати 14 танків Leopard 2.

Потім Великобританія пообіцяла передати 14 своїх танків Challenger 2

25 січня уряд Німеччини - після тривалих переговорів - офіційно схвалив передачу Україні 14 танків Leopard 2 і дав зелене світло іншим країнам на реекспорт таких танків в Україну.

7 лютого Берлін схвалив поставку Україні додатково ще близько 180 танків "Leopard 1".

Вас також можуть зацікавити новини: