ЗСУ заблокували рашистів на правому березі / фото суспільне

Військовий експерт Андрій Риженко описав сценарій звільнення Херсона і зазначив, що росіяни щось задумали. Для РФ вкрай важливо утримати хоча б Херсон, тому що це єдиний обласний центр, який вони змогли захопити.

Про це Риженко розповів в інтерв'ю УНІАН.

Він описав військову ситуацію, яка склалася в Херсоні, і зазначив, що ЗСУ заблокували рашистів на правому березі. Окупантам нікуди йти.

"Зараз всі мости через Дніпро та Інгулець виведені з нормальної експлуатації, у зв'язку з чим забезпечення цього 25-тисячного угруповання на правому березі дуже ускладнене. Російським військовим потрібні боєприпаси, продовольство, їм потрібно евакуювати велику кількість поранених, потрібно евакуювати загиблих, міняти і ремонтувати техніку. Їх мобільна логістика сильно ослаблена. Вони почали намагатися це питання вирішити шляхом перевезень за допомогою барж, катерів, понтонів", - розповів Риженко.

Окупанти змогли відновити логістику, але тільки частково, на невеликий відсоток. За словами експерта, більшість вантажів, які йшли з Криму, потрапляли через Кримський міст. А зараз окупанти живуть у цій обмеженій логістиці, їхні сили виснажуються.

"Українські війська в "лоб" не б'ють – щоб не було великих втрат, цієї "жуковщини", вони працюють або мобільними групами, або намацують слабкі місця росіян. Зараз росіяни щось задумали. Херсон їм потрібен - це єдиний обласний центр, який вони взяли. Їм важлива Каховка, тому що це вхід в Північно-Кримський канал, без якого Крим жити не може. Зараз вони малюють для свого місцевого зомбованого населення, щоб показати, що вони повинні піти з Херсона під якимось слушним приводом", - зазначив експерт.

За словами Риженка, вуличних боїв у Херсоні не буде. Вони не потрібні українським захисникам.

"Тому що, по-перше, ми втрачаємо своїх солдатів, по-друге, ми втрачаємо місцеве населення, по-третє, навіщо ці бої, якщо їх можна вигнати іншими способами. Ми їх гарантовано видавимо з правого берега. У них запаси цих "Градів" теж не нескінченні. Зброї у них багато, але того співвідношення, яке було ще в травні, вже немає, ні по артилерії, ні по "Градам", ні по чому. У нас теж засоби, той же високоточний HIMARS. Тому, якщо буде десь локалізовано знаходження "Градів", у нас є чим протидіяти і робити це досить швидко",-резюмував Риженко.

Ситуація в Херсоні: що відомо

29 жовтня радник голови Херсонської ОВА Сергій Хлань повідомив, що Херсон і Чорнобаївка спорожніли. Рашисти вивозять свою техніку. В облцентрі росіян стало менше, але вони продовжують грабувати місто. А Чорнобаївка спорожніла вперше за довгі місяці.

Вранці 30 жовтня Генштаб ЗСУ повідомив, що окупанти зміцнюють оборону Херсона, вони перекидають "Росгвардію" і селяться в тюрмах. Видання NYT відзначило, що українська армія отримала перевагу в артилерії на півдні країни. У ЗСУ зараз перевага як по дальності боєприпасів, так і по високоточних снарядів.

На тлі ситуації в Херсоні і поразки тральщика "Іван Голубець" на зовнішньому рейді порту Севастополь, Росія посилює ППО і протипідводно-диверсійну оборону в Криму. 

Вас також можуть зацікавити новини: