Стало відомо, скільки росіян хочуть здатися в полон ЗСУ / фото Дмитро Лубінець

Понад 4300 російських військовослужбовців і мобілізованих в РФ звернулися до української сторони з приводу добровільної здачі в полон ЗСУ. 

З багатьма з них вже проводяться всі необхідні роботи, повідомив спікер проекту "Хочу жить" Віталій Матвієнко в ефірі FREEДОМ.

"Що стосується кількості звернень ... З моменту старту проекту "Хочу жить" вона становить понад 4300. В основному військовослужбовці Російської Федерації або частково мобілізовані цікавляться про те, як здатися в полон. Або вже ті, хто вже прийняв рішення здатися в полон, і ми з ними спілкуємося, проводимо всі необхідні роботи для того, щоб добровільна здача в полон пройшла безпечно", — зазначив Матвієнко.

Відео дня

Спікер проекту зазначив, що Україна гарантує повну безпеку всіх розмов та листувань з потенційними військовополоненими РФ.

Крім того, особи, які здалися таким чином в полон, оформляються як ті, хто здався в полон під час бою, що гарантує їм всі соціальні виплати.

Проект "Хочу жить" - як росіянам здатися в полон

У вересні був запущений державний проект "Хочу жить", який покликаний допомогти військовослужбовцям російської армії безпечно здатися в полон українським Збройним силам. 

Зокрема, 18 вересня був запущений Єдиний центр і цілодобова гаряча лінія прийому звернень від російських військових та їх сімей.

Вже в кінці вересня на тлі оголошення в РФ часткової мобілізації почали надходити дзвінки від новомобілізованих з приводу здачі в полон. Як зазначали в ГУР МО, мобілізовані намагалися дізнатися, як правильно здаватися. 

Єдиний центр прийому звернень щодо здачі в полон "Хочу жити"

Telegram та WhatsApp

  • +380 95 68 86 888
  • +380 93 68 86 888
  • +380 97 68 86 888

Для дзвінків

  • +380 44 35 08 917
  • 688 (тільки з українських номерів)
  • Чат-бот t.me/spasisebyabot

Росіянам гарантують утримання згідно з нормами Женевських конвенцій.

У грудні Генеральний штаб ЗСУ також опублікував покрокову відеоінструкцію для російських солдатів, які хочуть здатися в полон. Вони можуть зробити це за допомогою дрона.

Вас також можуть зацікавити новини: