Валерій Герасимов / фото REUTERS

Зміна командувача російським вторгненням в Україну стала наслідком не тільки військових невдач, а й внутрішньої боротьби за вплив у найближчому оточенні російського президента. Таких висновків дійшли західні аналітики.

На думку оглядачів, генерал Сергій Суровікін, який був понижений на посаді з командувача до заступника командувача, став жертвою ревнощів з боку міністра оборони Сергія Шойгу і начальника Генштабу Валерія Герасимова, який став новим командувачем.

У цьому контексті важливо врахувати і нову посаду генерала Олександра Лапіна, який керував так званою "спеціальною військовою операцією" до Суровікіна і був відсторонений за поразку під Харковом. Тоді його відставки домагалися глава Чечні Рамзан Кадиров і керівник "групи Вагнера" Євген Пригожин.

Відео дня

"Пониження генерала Суровікіна, його заміна генералом Герасимовим і підвищення генерала Лапіна явно спрямовані проти Пригожина, Кадирова і їх військових екстремістів, імовірно також проти Путіна. У російському військовому командуванні відбувається щось важливе", - заявив дослідник американського аналітичного центру "Атлантична Рада" Андерс Аслунд.

На думку аналітика Дари Масикот, яка спеціалізується на оборонній політиці Росії, Суровікін був більш компетентним командувачем, ніж його попередники, і не допускав стратегічних помилок на полі бою. Масікот вважає, що Суровікін міг поплатитися в тому числі за те, що повідомляв Путіну "більш реалістичні оцінки" по ситуації на фронті, ніж це робили Шойгу і Герасимов.

Перестановки в російському командуванні

Днями Міноборони РФ призначило генерала Лапіна головою штабу Сухопутних військ РФ. У жовтні він був відсторонений від командування російськими військами в Україні після поразки в Харківській області. Йому на зміну прийшов Сергій Суровікін.

11 січня стало відомо про нову зміну командувача так званою "спецоперацією". На місце командувача призначили главу Генштабу РФ Валерія Герасимова, а Суровікін став його заступником.

На думку деяких аналітиків, зміна командувача пов'язана з підготовкою РФ до початку нового великого наступу в Україні. В українському Генштабі вважають, що часта зміна командування у росіян пов'язана з проблемами управління військами.

Вас також можуть зацікавити новини: