Снайдер розповів про своє бачення майбутнього України / скриншот

Майбутнє України в Європейському Союзі та НАТО має бути зумовлене її опором, а не остаточною деокупацією територій

Про це заявив американський історик, професор Єльського університету Тімоті Снайдер в ексклюзивному інтерв’ю виданню The Telegraph. За його словами, люди мають зрозуміти, що Україна може приєднатися і до ЄС та Альянсу ще до того, як відвоює кожен квадратний кілометр своєї території.

Снайдер пояснив, що у цьому випадку можна застосувати той же сценарій, за яким діяла Федеративна Республіка Німеччина до об’єднання країни у 1990 році. ФРН від початку входила до ЄС і НАТО, хоча, згідно з власним законодавством, не контролювала певну свою конституційну територію (тодішня Німецька Демократична Республіка).

Відео дня

"Дуже важливо визнати, що просто фізично окупувавши частину української території, Росія не може зупинити ці процеси. Україна своїми діями цілком заслужила на право бути в Європейському Союзі", - наголосив професор.

Війна в Україні - вступ до ЄС та НАТО

Україна подала заяву на вступ до НАТО ще у вересні 2022 року. Генсек Альянсу Єнс Столтенберг заявив, що наша країна може приєднатись до блоку, якщо проведе всі необхідні реформи після війни. Нещодавно він був вражений налаштованістю українців.

8 листопада Єврокомісія рекомендувала Європейській Раді розпочати переговори про вступ України до Євросоюзу. Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн наголосила, що виконано 90% реформ. Того ж дня президент України Володимир Зеленський підписав указ про підготовку до переговорного процесу із Європейським Союзом щодо вступу. 

Вас також можуть зацікавити новини: