Вибухи на аеродромах в РФ полегшать роботу українських пілотів / фото Maxar Technologies / European Space Imaging

Вибухи на російських аеродромах, які пролунали протягом останніх днів, можуть обернутися позитивними для України наслідками на передовій.

Як заявив в ефірі 24 каналу головний редактор Defense Express Олег Катков, удар по аеродрому "Енгельс" відрізняється від попередніх влучань по авіабазах РФ. Ця "бавовна" трохи не дотягує за значимістю до потоплення російського крейсера "Москва". 

"Щодо удару по авіабазі, де базуються бомбардувальники – такі випадки вже були. Але справа в тому, що "Енгельс" – це центральна авіабаза стратегічної авіації Росії. Тобто це компонент ядерної тріади, сил ядерного стримування РФ", – пояснив Катков.

Відео дня

За його словами, цей аеродром є самим серцем російських повітряно-космічних сил. Таким чином, вибухи на авіабазі "Енгельс" – зовсім не рядова подія.

"Це ситуація, яка може мати доволі позитивні наслідки для дії на передньому краї, на фронті. Тут справа навіть не в крилатих ракетах, скільки було літаків знищено. Зараз, мені здається, Росія буде шукати якісь шляхи, щоб покращити захист цих аеродромів", – вважає експерт.

Для цього необхідно взяти більше ЗРК і створити ешелоновану оборону в самій Росії, а постійного виробництва таких комплексів у ворога немає. Тому їх доведеться забирати з передової та прифронтових районів, щоб перекидати в тил.

"Від цього, звісно, легше почнуть дихати наші пілоти, які діють на передньому краї. Це величезна така прибавка буде. Це також відображається й на діях наших наземних підрозділів, адже в них буде більше підтримки з повітря", – зауважив Катков. 

Російські окупанти також можуть спробувати перекинути авіацію на аеродроми подалі. Втім, Катков нагадав, що аеродромів для стратегічної авіації в Росії всього 4. При цьому 2 з них вже перебувають у зоні ураження, а решта знаходяться на Далекому Сході й на півночі. Таким чином, час на виконання тих самих завдань з пусків ракет буде збільшений, а літаки росіян частіше ламатимуться.

Вибухи на аеродромах в РФ

5 грудня багато відкритих джерел повідомили про вибухи на авіабазі "Енгельс" у Саратовській області Росії та на авіабазі Дягілево біля Рязані. У британській розвідці вважають, що після цього Росія, напевно, перемістить стратегічні бомбардувальники для розосередження на різних авіабазах.

Генерал-лейтенант Ігор Романенко, коментуючи вибухи на аеродромі стратегічної авіації в Енгельсі, зазначив, що набагато ефективніше знищувати ракетне озброєння не тоді, коли воно запущене і летить у напрямку цілей, а до пуску. Він додав, що атака військових об’єктів на території агресорки є абсолютно законною ціллю України.

В ніч на 6 грудня невідомий безпілотник атакував аеродром в Курську.

Відомо, що в районі військового аеродрому після гучних вибухів сталась масштабна пожежа, що підтверджують нові кадри, відзняті очевидцями на місці події. Над населеним пунктом піднявся стовп густого темного диму протяжністю у кілька сот метрів.

Вас також можуть зацікавити новини: