Командувач Чорноморським флотом РФ Віктор Соколов ліквідований / фото Міноборони РФ

У тимчасово окупованому Севастополі в результаті успішної атаки 22 вересня загинув командувач Чорноморським флотом РФ Віктор Соколов. І це стало першим випадком з часів російсько-японської війни і другим - за всю історію російських військово-морських сил, коли командувач флотом загинув під час бойових дій, пише Defense Express.

"Востаннє це сталося у 1904 році, коли загинув віце-адмірал Степан Макаров. При цьому перебував він у цьому статусі тільки з 1 лютого по 31 березня, а реально командував тільки з 24 лютого, тому що майже місяць добирався в Порт-Артур. Сама загибель командувача сталася на борту броненосця "Петропавловськ", який вибухнув на міні. При цьому він повів загін кораблів через мінне поле, про існування якого знав", - нагадали аналітики.

Зазначається, що за час обох світових воєн жоден командувач російським флотом не загинув: "Максимум - у 1943 році командувач ескадрою Балтійського флоту Валентин Дрозд, автомобіль якого провалився під лід на льодовій трасі до Кронштадту під час обстрілу".

Відео дня

При цьому аналітики також пригадали загибель одного з керівників оборони Севастополя, начальника штабу флоту Володимира Корнілова 5 жовтня 1854 року під час Кримської війни і загибель адмірала Павла Нахімова в 1855 році:

"Чим завершилася оборона Севастополя, також добре відомо - затоплення кораблів в бухті Севастополя і здача міста. Отже, у наступного командувача ЧФ вже РФ, очевидно, буде і така можливість".

Удар по штабу ЧФ Росії в Севастополі - нове 

Нагадаємо, в результаті проведення спецоперації зі знищення штабу Чорноморського флоту РФ і БДК "Мінськ".34 офіцери, серед них командувач Чорноморським флотом - Віктор Соколов. Ще 105 окупантів були поранені, а будівля штабу не підлягає відновленню.

Вас також можуть зацікавити новини: