Ми є європейською країною з європейською армією. Тому як брали, так і будемо брати ворога в полон, каже Арестович / Фото УНІАН, Віктор Ковальчук

Олексій Арестович: В Україні вже загинули 8-9 російських генералів. В Росії про це не розкажуть

20:03, 17.03.2022
6 хв. Інтерв'ю

Війна, розв’язана Росією проти України, триває вже три тижні. Радник голови Офісу президента Олексій Арестович розповів УНІАН, чому після кривавих подій у Маріуполі окупантів чекає зовсім інша війна, чи продовжать українські військові брати полонених та чи почався вже контрнаступ ЗСУ біля столиці.

Український Маріуполь, над яким рашисти знущаються вже три тижні, в прямому сенсі рівняючи місто з землею, став найяскравішим символом неадекватності нашого ворога. Ще до авіаудару по Драматичному театру Маріуполя, в якому перебували понад 1500 жінок та дітей, коли окупанти розбомбили пологовий будинок у місті, ви заявляли, що тепер почнеться зовсім інша війна. Що ви мали на увазі?

Я знав, що ми змінимо прийоми й способи дій Збройних сил України на більш болючі для противника. Вони є більш ризикованими для наших, але після обстрілу пологового будинку ми пішли на цей ризик. Наприклад, для того, щоб нищити командний склад і пункт управління ворога. 

Наразі, навіть за офіційними російськими даними, вбито чотири російських генерали. Надалі, я думаю, що вони просто не будуть більше публікувати таку інформацію, хіба що в регіональній пресі. А насправді, за нашими даними, українськими військами вже вбито 8-9 російських генералів. Така собі відповідь: "Це вам за пологовий, рєбята". 

Відео дня

Чи правда, що після такої звірячої жорстокості ворога, українські військові будуть все менше і менше брати росіян у полон? 

Ні, такої інформації немає, тому що такий заклик суперечить Женевській конвенції. Ми є європейською країною з європейською армією. Тому як брали, так і будемо брати ворога в полон. Адже, якщо людина сама здається, кидає зброю, її, згідно з Конвенцією, потрібно брати в полон, а не вбивати. 

Взагалі, в умовах ближніх боїв реалізувати здачу в полон дуже складно, зауважив Арестович / фото REUTERS

До речі, якщо говорити про росіян, які воліли б здатися: кілька днів тому голова Миколаївської ОДА Віталій Кім озвучив ідею про створення "зеленого коридору" для тих російських військових, які не стріляли в українців. Чи розглядається така пропозиція на найвищому рівні?

Таку ідею розглядали. Але це технічно дуже складно реалізувати. По-перше, "здавання в полон" може бути провокацією. По-друге, самі росіяни можуть розпочати стріляти...

Взагалі, в умовах ближніх боїв реалізувати здачу в полон дуже складно. Уявіть, ми стоїмо на позиції, а до нас з білим прапором хтось свідомо їде здатися. В такій ситуації можуть почати стріляти і свої, й чужі. Ці люди наражаються на подвійний ризик. Маю на увазі, що росіяни на це самі не підуть не тому, що ризикують перед нами, а тому, що ризикують бути розстріляними своїми.

Інша справа, коли, наприклад, розгромили колону, ідуть її дочищати і бачать там росіян, які здаються. Тоді ясно вже, що це оглушені, поранені, і вони здаються. Таких ми беремо.

Вже вдруге в столиці були не комендантські години, а комендантські дні. Чи пов’язано це з тим, що ми йдемо в контрнаступ?

Я думаю, що тривала "комендантська година" пов'язана з відпрацюванням питання про диверсантів. За оперативними даними, вони можуть діяти в цей час в Києві. Саме зараз їх знешкоджують сили безпеки. Операція триває.

Проте наразі багато новин щодо того, що російські війська вдається відтіснити від столиці. Зокрема, на північно-західному напрямку…

Так, була дуже голосна заява, мовляв, ворога кудись погнали. Проте такі заяви завжди бувають голосні у людей, далеких від війни. Це пишуть люди, які не розуміють, що таке відігнати ворога на 50 кілометрів. В реальності, для цього потрібна величезна, потужна операція, яка не проходить за один вечір. Треба мати перевагу в силах у три-чотири рази. 

За словами Арестовича, у Маріуполі росіяни б'ють по житлових будинках свідомо / фото t.me/Pravda_Gerashchenko

По Бучі та Гостомелю ми справді нанесли артилерійські враження по скупченню противника. Ці враження були дуже вдалі, тому вибухало довго, гучно і часто. Вони зазнали там величезних втрат, але мови про те, що ми когось погнали і звільнили наші міста, поки що немає. Там діють наші збройні сили, але це поки невеликі тактичні дії. 

До речі, кілька днів тому російські окупанти вчинили погром в адміністративній будівлі Бучанської міської ради та взяли в полон співробітників і волонтерів. 16 березня стало відомо, що заручників відпустили. Чи можете розповісти про цю ситуацію та скільки там цивільних можуть перебувати у полоні окупантів?

В Бучі складна ситуація. На людях же не написано, що вони волонтери. Окупанти хапають тих, кого підозрюють в якихось діях, які шкодять росіянам. Простими словами — побачили чоловіка і затримали без з'ясування обставин. Стосовно загальної кількості полонених, такої інформації наразі не повідомляється.

Попри те, що поступово українські військові відтісняють ворога від Києва, останніми днями в столиці все частіше "прилітає". Й мова не про якісь "військові об’єкти", про які розповідає російська пропаганда, а про житлові будинки…

Це не системно. Вони б'ють по військових об'єктах. Зокрема, по об'єктах військової промисловості. Але це - просто промахи. Росіяни - криворукі, влучити не можуть. Коли вони не влучають, то б'ють по будинках, у тому числі.

От, в Маріуполі вони б'ють по житлових будинках свідомо. А у Києві ще ні. Ті снаряди, які потрапили на Оболоні та Подолі — це, скоріше за все, ексцес виконавців. Або просто невірно навели, або ж хтось з росіян просто вирішив "пальнуть" в гарячці: "Нате вам, кляті укропи!". Та ми маємо бачити, що це один-два снаряди, а не системний обстріл. 

Уже неодноразово з’являлась інформація, що ворог може створити фейкове повідомлення, зокрема відео зі "зверненням" президента України Володимира Зеленського про капітуляцію. І, ось, 16 березня російські хакери зламали новинну стрічку (рухомий рядок) на телеканалі Україна 24 та намагались транслювати фейкові голови держави. Наскільки великі ризики, що можемо знову очікувати на схожі провокації?

Можемо і не таке очікувати. При низькому рівні захисту українських медіа, технічно це не так складно. Не сказати, що це зовсім просто, але й не так важко.

Проте президент України саме у цей час виступав на засіданні Конгресу США. Як пишуть американці: з історичною промовою. Він  говорив про те, що Україна захищає весь західний світ, він закликав Захід до надання військової допомоги Україні. Це точно не схоже на капітуляцію.

Тобто сказати, що він кудись втік… Якщо втік, то хіба до Конгресу. 

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся