Віктор Ягун / фото facebook.com, yagunv

Військовий експерт Віктор Ягун: Удари РФ по об'єктах водопостачання та теплопостачання, мостах, залізниці ще попереду

12:00, 05.11.2022
13 хв. Інтерв'ю

Військовий експерт Віктор Ягун в інтерв'ю УНІАН розповів, що якщо РФ отримає другу партію озброєння від Ірану, удари по інфраструктурі України продовжаться, а також про те, хто може стати новим союзником Росії.

На Бахмутському напрямку найбільш гаряче в останні дні. Ворог зазнає втрат, але продовжує атаку. Чи є загроза прориву росіян під Бахмутом?

Загроза прориву завжди є, але на Бахмутському напрямку ситуація стабілізувалася. Про це ми знаємо від людей, які знаходяться прямо там. Вони підтверджують, що агресора відкинули на кілька кілометрів. Зрозумівши, що "в лоб" атака безперспективна, вони почали обхідні маневри. Вони більш складні. Можливо, будуть проблеми, бо наші теж намагаються перекинути бійців з одного напрямку на інший. Подивитися. Поки у ворога нічого не виходить. 

Можна щось говорити про наші успіхи? Наскільки ми готові до цих нових маневрів росіян?

Я думаю, готові. Ми розуміємо небезпеку на деяких напрямках. Але за рахунок кількісного збільшення особового складу ворог намагається використовувати тактику "гарматного м'яса" і закидати тілами деякі напрямки. Ми можемо бачити це за статистикою, де за останніми даними ліквідовано 800 осіб, до цього було 600-900. Це говорить про те, що ворог не шкодує особовий склад і просто кидає його в вогневу "м'ясорубку".

Ми можемо говорити про те, що часткова мобілізація уповільнює темпи Збройних сил України?

Звичайно уповільнює. Але гірше від цього не нам, а саме ворогові, тому що кількість знищеного противника збільшується в рази. Наші все одно попереду. Вони або стоять на місці, або проходять. Не такими темпами, як комусь хочеться, але просування вперед все одно відбувається. 

Ворогові дуже важливо відсунути лінію фронту на Вугледарському напрямку, бо наш прорив там перерізає останні шляхи постачання південних угруповань. Як ви оцінюєте ситуацію там?

Вона скрізь однакова. Позиції українських військ дуже сильно обстрілюються, але у противника останнім часом проглядається дуже сильна проблема з кількістю артилерійських снарядів. Проявляється це в тому, що починається інтенсивний артилерійський обстріл, потім він різко закінчується. Я так розумію, у них ліміт на добу. Ці рвані обстріли все-таки не дозволяють окупантам зробити той ривок, який вони хочуть. Наші цим користуються. 

Всі ми пам'ятаємо розмови росіян про те, що у них під Вугледаром стоять дуже сильні резерви. Але на ділі це виявилося пшиком. Про що це говорить?

Є дуже багато позицій, на яких у них ще гірша ситуація. Їм доводиться маневрувати цими резервами, які просто розійшлися по всьому фронту. 

Росіяни під Херсоном хотіли влаштувати для ЗСУ пастку

Розмови про деокупацію Херсона ведуться вже кілька місяців. Яка реальна ситуація там?

Втрата Херсона для ворога - це в першу чергу іміджева втрата.

Окупанти спробували спровокувати українські війська на непідготовлений контрнаступ, почавши інформаційну кампанію, що все пропало, вони все кидають і їдуть. З Херсона вони спробували зробити пастку, де сконцентрували останні спецпідрозділи, які змогли зібрати.  

Дійсно, окупаційна адміністрація переїхала до Скадовська. У Херсоні нікого з колаборантів точно не залишилося. Залишилися десантники, морська піхота, ССО, дуже багато мобілізованих. Але останні більше для масовості і закриття дірок. Величезна кількість цих військ реально мають цивільний одяг. Все було зроблено для того, щоб втягнути в міські бої українські війська і спробувати вийти до них в тил. Вони намагалися організувати якісь територіально-партизанські ігри, де начебто цивільні наступають, а з іншого боку їм у спину стріляють і все таке. Це було дуже швидко розкрито, тому зараз у них інша тактика - здавати Херсон ніхто не збирається.

Українці дуже уважно за цим всім спостерігають і все одно йде просування на 100 метрів або кілометр в день. Наші наближаються. По-перше, скорочується фронт. По-друге, все більше і більше вдається контролювати переходи через Дніпро, що створює величезну проблему для військ, сконцентрованих на правому березі. У них менше бронетехніки, більше піхотних підрозділів. Вони розуміють, що якщо трапиться провал цього фронту, то вони просто не зможуть евакуювати техніку. А з особовим складом все набагато простіше - вони його можуть просто кинути. Тому це може бути дуже цікава гра на витіснення і ніхто нікого штурмувати "в лоб" не буде. Будуть вимотувати ті війська, які знаходяться в Херсоні, і запропонують їм проявити добру волю. 

Жест доброї волі ви не виключаєте?

Ні, не виключаю. І це може статися в найближчі тижні. 

Удари по інфраструктурі - єдина можливість РФ показати хоч якусь перемогу

Поговоримо про ракетні удари по інфраструктурі. Днями ви припустили, що подібними діями Кремль хоче змусити цивільне населення України вийти з вимогою від влади мирних переговорів з РФ. Як ви вважаєте, до Росії може дійти, що ніяких переговорів вже апріорі не буде?

Вони почали флешмоб з використанням ботів і підставних фігур, де пишуть: "Зеленський, припиняй". Я подивився на це вся справа. Дуже смішно виглядає, тому що вони використовують Google-перекладач. Я взагалі дивуюся тому, що в Росії не можуть підібрати якогось перекладача української мови, який нормально зможе набрати текст без дурних помилок. Або економлять бюджет, або їм не до цього, або вважають, що вони найрозумніші. Флешмоб не дуже підтримується населенням України. Незрозуміла позиція тих аналітиків, які не можуть сказати про те, що очікуваного ефекту не буде. Я думаю, вони можуть продовжувати цю тактику, тому що іншого їм просто не дано. На полі бою вони не можуть показати якихось успіхів. Це єдина можливість стримувати цих ультрапатріотів Росії і їх псевдопатріотичний Чад, який відбувається в пресі. 

Ці удари - єдина можливість показати хоч якусь перемогу. Найжахливіше в тому, що це всім подобається і на це дуже добре реагують. Якщо РФ зараз отримає другу партію озброєння від Ірану, вони продовжать цю тактику. Фахівці кажуть, що вона може припинитися десь 15-17 числа перед самітом G20. На цей період обстріли можуть бути зупинені. 

Удар по Києву 17 Жовтня 2022 / фото УНІАН, Ковальчук Віктор

Ви думаєте, Путіна пустять на саміт G-20? З чим він туди поїде? Йому ж потрібно щось пред'явити для підвищення свого статусу. 

Дуже важко сказати. Після самітів, в яких він брав участь останні кілька місяців, і де його реально принижували, його імідж і авторитет втрачені на просторах міжнародного права. Його перебування на Балі може бути дуже цікавим з точки зору того, як його ігноруватимуть усі. США чітко заявили, що вони не тільки не будуть з ним вітатися за руку, але і точно не будуть фотографуватися і брати участь в якихось спільних майданчиках з Путіним. Це один з важливих показників. 

Для Путіна дуже важливо хоч з кимось вже зустрітися. Будь-який контакт з будь - яким лідером будь-якої країни-це вже якийсь плюс для нього. Раніше він шантажем домагався контакту з лідером США раз на півроку, показуючи таким чином, що він знаходиться на вістрі світової політики. За останній час я вже й не згадаю хто з ним спілкувався крім Ердогана. 

Якщо вони не захочуть принижувати Путіна, то можуть відправити туди прем'єр-міністра. Путін може підключитися по відео, але це буде конкретний провал для російської дипломатії. Це буде дзвінок до того, що потрібно приймати рішення, якого вимагає Україна - виключення РФ з G-20. 

Є ризик, що Росія почне бити по об'єктах водопостачання і теплопостачання, по мостах, залізниці, щоб посилити кризу в Україні. Як ви вважаєте, РФ тримає цей козир на майбутнє чи не вдаватиметься до цих варварських методів?

Буде, тому потрібно готуватися до гіршого. Єдина можливість захистити себе-це посилення повітряної оборони. 

На сьогоднішній день ми не зовсім готові до посилення атак? 

У нас дуже велика проблема із Заходом і Північчю. Але треба розуміти, що ситуація все-таки поліпшується. Буквально в найближчі дні ми отримаємо чергові системи ППО. Це дуже потужні системи, які стоять на захисті Білого дому. Я сподіваюся, що Генштаб зорієнтується і поставить їх у потрібному місці. Якщо дивитися по IRIS-T, який був задіяний на південному напрямку і фактично працює зі 100% попаданням в точку, вони реально перекрили цей напрямок для дронів, ракет. 

Ситуація складна в плані того, що у нас оборона була заточена на літаки і крилаті ракети, а з балістичними ракетами все набагато складніше. Це ракети, які піднімаються, а потім з величезною швидкістю летять до місця свого удару. Чим відрізняється від "Точки У" або "Іскандерів"? Іранські балістичні ракети розділяються. Тобто перед самим ударом відділяється один із ступенів і летить тільки бойова частина. Наші знають про цю проблему і активно працюють над тим, щоб її вирішити. 

Перед отриманням дронів з Ірану ніхто не вірив, що вони ефективні. Ніхто не розраховував, що це просто літаючий "мопед", який летить на невеликій швидкості на невелику відстань. Реактивний літак підняти - не дуже ефективно. Ракети використовувати-теж. Виявилося, що звичайні зенітні установки 60-х років ефективніше всього іншого. Ми навчилися їх збивати, що показало нашу здатність працювати з новими викликами. Тому і цю проблему ми вирішимо. 

Хто може стати новим союзником Путіна

Якби не було Ірану, наскільки вже змінилася б картина на фронті в Україні? Ми спостерігаємо, що світ терпить агресію РФ. Сприяння є з боку Білорусі. Іран теж буде терпіти? І кого ще з нових союзників може знайти Путін?

Реальні проблеми могли б бути створені, якби на бік РФ прийшов Китай. Але Китай все більше схиляється навіть не до нейтрального положення, а до роздратування. В першу чергу вони дивляться на свою вигоду. Якщо раніше вони просто дивилися хто ж виграє і на чию сторону встати, то зараз вони розуміють, що втрачають прибуток. Вони не можуть розвивати напрямок, на який дуже наділялися - відновлення так званого "шовкового шляху" через Росію. 

Росія як транзитна держава для Китаю фактично померла. 

А відновлювати інші шляхи через Азербайджан або Туреччину - це складно. Там є багато регіональних конфліктів, які не дуже сприяють економічному напрямку. Найкращою заміною Росії була б Україна, але Україна як транзитна країна зараз не може бути використана. Чорне море перебуває у стані війни, що підриває можливості доступу до європейських ринків. 

Єдина країна, яка ще може піти назустріч Росії - це Північна Корея. Але вона розуміє, що одна в регіоні, і повинна тримати свій імідж перед Південною Кореєю, США і Японією. Чи готові вони поділитися своїми арсеналами? Я сумніваюся, що вони багато чого готові передати. 

Давайте поговоримо про наслідки вибуху в Севастопольській бухті. Що залишилося від Чорноморського флоту? 

Все - таки є кораблі, можливість запуску ракет, підводні човни. Але Чорноморський флот потрібно приймати в контексті загальної оперативної можливості. А такі можливості просто знищені. Підірваний імідж флоту як бойової одиниці після знищення "Москви", після цілого полку авіації прямо на місці базування, після демонстративного удару по бухті головного базування. Це все реально вплинуло як на особовий склад, так і на імідж всього флоту. 

Фахівці спробували знайти приклади атаки флоту в його базі. Виявилося, що на сьогодні таких випадків було всього три. Два за Японією - Порт-Артур і Перл-Харбор, і Україна в Севастополі Росію атакувала. Більше в історії такого нахабства з боку ніхто собі не дозволяв. З них два рази потрапила Росія. 

Чорноморський флот РФ / фото УНІАН

Путін зізнався, що він мстить за Севастополь. Медведєв взагалі у своєму "угарі" пригрозив ядерним ударом у разі перемоги України. Нам взагалі варто на ці випади звертати увагу? Це треба розцінювати як звичну маячню або там зашифровані послання для Заходу?

Важко розуміти, коли людина хвора на шизофренію і у нього є якісь подвійні стандарти. Звертати увагу на ці всі випади - нижче нашої гідності. Дуже показовий приклад - "зерновий договір", коли всі просто проігнорували висловлювання Росії. Так, на сьогоднішній день жоден корабель не буде виходити, тому що приймали остаточне рішення як чинити. Але міністр оборони Туреччини виступив з тим, що кораблі з зерном будуть йти під турецьким прапором. Тобто він завуальовано сказав, що вони йтимуть не просто під їхнім прапором, а під захистом турецького флоту. А для того, щоб зрозуміти що таке турецький флот і Чорноморський флот РФ, потрібно просто взяти таблицю і прикласти її одна до іншої. Це при тому, що ми не враховуємо ще дві країни НАТО - Болгарію і Румунію. Вони не дуже сильні у своїх військово-морських силах, але все одно мають компонент. Тобто три країни НАТО і Чорноморський флот Росії - це навіть не піддається порівнянню. 

Черговий шантаж Росії не спрацьовує. Ні зерновий, ні ядерний. Козир у них якийсь ще залишається? Або вони тактику на ходу придумують?

Головне для них-це протриматися. Останнє, на що вони сподіваються - це зима. Через удари по інфраструктурі Україна не витримає і вони будуть прориватися в слабеньких місцях. Вони не розуміють, що кожен українець окремо і всі разом готуються до серйозної зими і ми точно її вистоїмо. До них це просто не доходить.

Ви говорили, що до наступного літа війна піде в минуле. Що вам дає підстави так вважати?

Морально-психологічний стан нашого суспільства і те, що у нас в суспільстві мають підтримку не якісь політичні структури, а саме ВСУ. Ми дійсно на них сподіваємося. 

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся