У "вагнерівців" надзвичайно висока смертність / Emerging Europe

З першої тисячі ув'язнених, яких "Група Вагнера" завербувала для участі у війні проти України, додому повернулися тільки 20. Про це заявила голова громадської організації "Русь сидящая" Ольга Романова в інтерв'ю виданню "Настоящее время".

За її словами, зараз в Росії триває вже третя хвиля вербування ув'язнених в "групу Вагнера". Перша хвиля пройшла в тюрмах Центральної Росії з 26 червня по 21 вересня, друга – на Уралі і Далекому Сході з 21 вересня по кінець грудня. Зараз почалася третя, яка охоплює вже всю країну, включаючи Чечню.

"Природно, для Пригожина ще й є велика зручність в тому, що з Чечні фактично видачі немає. Там він може робити якісь речі, які він не може робити в Рязанській області, в Смоленській області або десь ще. Це фактично екстериторіальне утворення. Тому вербування почалося в чеченських в'язницях", – розповіла Романова.

Відео дня

За даними правозахисниці, за весь час в "групу Вагнера" вдалося завербувати близько 40 тисяч російських ув'язнених. Однак додому повертаються одиниці.

"Я думаю, що вони не рахують ні кількість загиблих – нічого. Разувати, я думаю, там нікому. Але давайте подивимося на результати першого набору. У найперших числах липня було завербовано близько тисячі чоловік з Ленінградської і Новгородської областей в зонах, а повернулося 20. Ось подивіться, яка статистика", – заявила вона.

Участь російських в'язнів у війні проти України

Російський олігарх Євген Пригожин особисто їздив по російських в'язницях і вербував ув'язнених в свою приватну армію, відому як "група Вагнера" або "ПВК Вагнер". За оцінками експертів, вагнерівці, серед яких більшість – вчорашні ув'язнені, можуть становити близько чверті всіх російських сил в Україні.

На фронті "група Вагнера" прославилася в першу чергу тим, що абсолютно не шкодує своїх солдатів і відправляє їх в самогубні атаки заради мінімального просування вперед.

Загиблих вагнерівців розвозять по Росії звичайні далекобійники, після чого ховають "без зайвого шуму".

Вас також можуть зацікавити новини: