Експерт розкрив, яка помилка РФ спричинила втрату п'яти винищувачів "Су" в небі України / фото vitalykuzmin.net

Військовий експерт Сергій Грабський оцінив тріумфальний успіх українських сил ППО: в тиждень Різдва вони зробили українцям особливий подарунок, знищивши п'ять винищувачів РФ - чотири Су-34 і один Су-30СМ.

За його словами, робота ЗСУ була клопіткою - за літаками вели полювання, немов за дичиною. Але фатальний результат у небі Росія отримала завдяки власній помилці, розкрив Грабський у спільному стрімі з російським журналістом Ігорем Яковенком.

"Такі успіхи ніколи не є випадковими. Спілкуючись з хлопцями, я мав можливість поговорити з ними, це результат дуже напруженої кропіткої роботи. Знаєте, ось як мисливець вистежує дичину, ось приблизно такий же... Дуже довго стежили за цим, дуже довго не те що вибирали, а відстежували саме алгоритм дії", - вказав він.

За словами експерта, Росію підвело "дотримання регламенту", використання вже звичного шаблону, який зіграв з військами РФ "злий жарт". Завдяки цьому вдалося ліквідувати три Су-34 22 грудня.

"Це дотримання регламенту зіграло злий жарт з росіянами в плані того, що нам вже вдалося відстежити алгоритм, за яким вони (літаки - УНІАН) стартували, виходили в район пуску, здійснювали його, з якої висоти, з якої позиції... Таким чином вдалося зачепити досить дорогі "іграшки". Це робота і процес не одного навіть тижня, декількох тижнів, якщо не сказати пари місяців, коли вдалося вистежити і покарати військових злочинців", - акцентував він.

Ще одна одиниця Су-34 (її "похорон" стався 24 грудня на Маріупольському напрямку) - окрема історія. Знову-таки, Україна знала де і коли буде пуск, і впоралася із завданням вивести на передові позиції свої замасковані "техкопмлекси". "Те, що поки не озвучується, використання специфічних видів боєприпасів, які є одним з останніх поколінь зброї, що застосовується для знищення таких цілей. Скажімо так, дальність цих боєприпасів дещо відрізняється від стандартних показників", - вказав Грабський. 

Що стосується знищення в районі акваторії Чорного моря Су-30СМ, складається приблизно аналогічна картина: противник в ніч на 25 грудня чітко розумів, за які межі переходити не може. "Але тут ми вже маємо справу з тим фактом, про який говорили завжди - ще на початку цього року великий акцент робився на створення так званої комбінованої багатоешелонної системи протиповітряної оборони, яка зібрала в собі щось абсолютно несумісне", - заявив Грабський.

Йдеться як про радянські, так і про західні зразки озброєння. Разом це все зведено в єдиний комплекс. Зараз він демонструє нам, що є вельми ефективним, вказав експерт.

"Дії цього тижня призвели до того, що інтенсивність російської авіації, особливо на лівому березі Дніпра, скоротилася значно", - підсумував він результат роботи України. 

Україна святкує ще один успіх - "вбито" корабель "Новочеркаський"

Сьогодні українська армія реалізувала ще одне "неймовірне" завдання - у тимчасово окупованій Феодосії завдали удару по великому десантному кораблю Чорноморського флоту РФ "Новочеркаський". 

Згідно з припущенням ОК "Південь", на кораблі ворог міг перевозити певний "різдвяний подарунок" для українців. У Повітряних України не виключають, що це могла бути партія дронів "Шахед". Аналітики Deffense Express оцінили цю можливість

Сьогодні в мережі з'явився яскравий момент удару по кораблю. Також Ostin аналітик показав особливе фото - воно демонструє, що залишилося від "чорноморського" корабля.

Вас також можуть зацікавити новини: