Російський корабель "Новочеркаськ" не міг перевозити дрони з Ірану, лише безпосередньо з РФ / Колаж УНІАН, фото t.me/war_monitor, фото ua.depositphotos.com

Російський корабель "Новочеркаськ" не міг перевозити дрони з Ірану. Якщо розглядати версію, що в момент удару ЗСУ по цій одиниці Чорноморського флоту РФ на борту корабля дійсно були дрони, то радше йдеться про поставку БПЛА безпосередньо з РФ.

Про це стверджують аналітики Deffense Express, оцінивши одну з версій мережі, яка розглядає варіант, що масштабній детонації на "Новочеркаську" слід завдячувати саме участі корабля у перевезенні дронів.

"Привезти "Шахеди" безпосередньо з Ірану російський "Новочеркаськ" не міг, бо Туреччина не пропускає через Протоки військові кораблі обох сторін війни", - кажуть там.

Відео дня

Керуючись логікою, можна припустити лише те, що уражений "Новочеркаськ" міг хіба що перевозити дрони з Росії "в режимі парому", акцентує відомство.

Також у Deffense Express пояснили детальніше, що являв собою корабель "Новочеркаськ" та які можливості мав на морі. 

Як вже відомо, це корабель Чорноморського флоту РФ. Він був збудований на території Польщі ще за радянських часів як проект кораблів 775. Експлуатувати "Новочеркаськ" почали у 1987 році, але корабель був у строю недовгий період. З 1990 року по 2007 рік він простояв на консервації і лише після став частиною Чорноморського флоту ВМС РФ. 

Як корабель проекту 775 "Новочеркаськ" мав такі характеристики: 

  • повне водозаміщення - 4080 тон;
  • довжина корпусу - 112,5 метрів;
  • ширина - 15 метрів;
  • з урахуванням екіпажу, десанту та вантажопідйомність міг взяти на борт 87 осіб + до 300 осіб, і ще до 460 тон вантажу відповідно.

Водночас Deffense Express нагадує цікаву деталь, удар по "Новочеркаську" 26 грудня - не перше "знайомство" корабля з ЗСУ. Вперше армія України по ньому влучила ще 24 березня 2022 року, коли окупанти завели його в акваторію тимчасово окупованого Бердянська. Однак тоді кораблю "пощастило" і вагомих ушкоджень йому не завдали, тож він зміг зайти у бухту Севастополя (тимчасово окупований Крим) на ремонт. Однак сьогодні удача "зрадила" ворожий флот.

На борту "Новочеркаська" РФ могла перевозити "різдвяний подарунок"

Сьогодні представниця ОК "Південь" Наталія Гуменюк озвучила версію, чому в водах Феодосії корабель "Новочеркаськ" настільки потужно здетонував.

За її словами, вибух такого масштабу був спричинений не тільки пальним. В умовах війни з Україною Росія почала використовувати великі десантні кораблі як логістичні об'єкти. Тому не виключено, що "Новочеркаськ" перевозив такий собі "різдвяний подарунок", повністю запакований", підкреслила Гуменюк.

Вас також можуть зацікавити новини: