Аналітики порахували, скільки знадобитися грошей, щоб повністю закрити небо над Україною / фото Wikipedia

Україні для повноцінного захисту в небі необхідно приблизно п'ять авіаційних бригад. Повне оснащення обійдеться близько 32,3 мільярда доларів.

Аналітики Defence Express відзначили, що в цілому Києву необхідно 180 літаків, що обійдеться приблизно в 29,25 мільярда, а саме GlobalEye від Saab, який обійшовся Швеції близько 355,5 мільйонів доларів. Таким чином, п'ять GlobalEye обійдуться близько 1,77 мільярда доларів.

Крім цього, необхідно закупити повітряні танкери - Airbus A330 MRTT коштує приблизно 330 мільйонів доларів, а п'ять літаків - ще 1,3 мільярда доларів.

Відео дня

"У випадку України ціни реального контракту будуть ще більшими, тому що мова йтиме про значно більшу пропорцію у вартості контракту озброєння, яке необхідно закуповувати повністю, в той час, коли у Фінляндії і так є запаси ракет і бомб під Західні машини", - йдеться в повідомленні.

Аналітики також нагадали про витрати на підтримку літаків в робочому стані – модернізація і ремонт.

Винищувачі для України - що відомо

Глава МЗС Нідерландів Вопке Хукстр заявив, що Амстердам готовий розглянути передачу Україні винищувачів F-16, але Київ повинен направити офіційний запит. 

24 січня керівник зовнішньополітичного відомства України Дмитро Кулеба заявив, що в Європі почали працювати над поставкою винищувачів F-16 для ВСУ.

При цьому радник президента США з безпеки Джон Файнер заявив, що у Вашингтоні "ретельно обговорять" можливість постачання винищувачів F-16

У свою чергу спікер Командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Гнат зазначив, що Україні потрібно замінити весь свій парк радянських літаків. Він зазначив, що поставки літаків можуть початися з некольких ескадрилій.

Вас також можуть зацікавити новини: