Польща підтримує Україну з початку війни / фото ua.depositphotos.com

З 28 квітня експорт дронів з Польщі в Україну здійснюватиметься на основі загального дозволу. Рішення про спрощення польський уряд ухвалив на прохання України.

"Уряд України зі своєї сторони спростив імпорт БПЛА. Паралельно Україна на всіх рівнях працювала з нашими партнерами на те, щоб відповідні спрощення були ухвалені й ними. Сьогодні ми маємо результат роботи. Рішення уряду Польщі сприятиме прискоренню постачання БПЛА на фронт, посиленню обороноздатності України та прискорить перемогу над агресором", — заявив заступник міністра економіки Тарас Качка.

За його словами, загальним дозволом для експорту безпілотників може скористатися будь-який польський суб’єкт: комерційна, неприбуткова організація та фізична особа. Він звільняє від необхідності отримувати індивідуальний дозвіл на постачання кожної партії дронів.

Відео дня

Відповідне рішення Польщі дуже важливе для України, оскільки саме там волонтери купують більшість БПЛА для ЗСУ. Однак дозвіл стосується лише певної категорії безпілотників.

"А саме — безпілотних літальних апаратів, призначених для контрольованого польоту за межами прямої видимості оператора, з максимальною тривалістю принаймні 30 хвилин, але менше ніж 1 годину, і призначених для зльоту та обслуговування. Стабільний керований політ при поривах вітру не менше 46,3 км/год", — додали у Мінекономіки.

Крім того, дозвіл не надаватимуть постачальникам або експортерам, використання чиїх дронів пов’язане з хімічною, біологічною або ядерною зброєю, а також ті дрони, чиї частини використовуються для експортованих з порушеннями озброєнь.

Війна в Україні - допомога Польщі

Раніше премʼєр-міністр Польщі Матеуш Моравецький повідомив, що Україна закупить у Польщі 100 бронетранспортерів Rosomak за гроші ЄС і США.

Також стало відомо, що Польща поступово передасть Україні всі свої МіГ-29.

Крім того Польща збільшує виробництво боєприпасів, аби допомогти Україні.

Вас також можуть зацікавити новини: