Україна знайшла рішення, як боротися з глушінням дронів / фото t.me/ministry_of_defense_ua

Російські окупанти глушать українські дрони на передовій, і робота ворога виявилася "жахливо ефективною". Через це українським розробникам довелося проявити винахідливість – так з'явився пакет програмного забезпечення для безпілотників Eagle Eyes.

"Розроблений українськими спецпризначенцями, він дає змогу безпілотникам орієнтуватися тільки за допомогою "машинного зору". Використовуючи алгоритми штучного інтелекту, програма порівнює відеозображення місцевості в реальному часі з бортовою картою, зшитою з фотографій і відео, зібраних раніше літаками-розвідниками. Це дозволяє безпілотникам продовжувати виконувати свої завдання навіть після того, як їх заглушили", – пише The Economist.

Eagle Eyes також навчений розпізнавати конкретні наземні цілі, зокрема танки, транспортери, ракетні пускові установки і бойові вертольоти. Після цього дрон може випускати бомби або пікірувати без команди оператора.

Відео дня

За словами капітана, який побажав залишитися невідомим, Eagle Eyes запрограмована на пріоритетне ураження станцій глушіння. Пріоритетом номер два є російські зенітно-ракетні батареї С-400.

Навесні 2023 року Eagle Eyes випробовували в бою всього три групи спецпризначенців, у кожній з яких було по два-три безпілотники. Сьогодні Eagle Eyes досить дешевий для дронів-камікадзе і широко використовується, каже командир підрозділу "Білий орел", що воює на півдні України, Валерій Боровик.

За його словами, система з радіусом дії близько 60 км також спрямовує безпілотні літальні апарати, які завдають ударів по енергетичній інфраструктурі в Росії.

Війна в Україні: цікаві розробки

В Україні створили гібрид ЗРК та авіаційної ракети. Фахівці встановили на зенітний ракетний комплекс "Оса-АКМ" авіаційні ракети малої дальності Р-73 замість штатних ЗУР 9М33М3. Роботи проводили для компенсації нестачі штатних зенітних ракет для ЗРК "Оса".

Крім того, Україна створила морські дрони-ЗРК. Кілька днів тому голова Служби безпеки України Василь Малюк офіційно підтвердив, що українські дрони Sea baby обладнали реактивними системами залпового вогню "Град".

У листопаді 2023 року повідомлялося, що група українських конструкторів розробила унікальний апарат "Джміль-90". Він може бути як пілотованим, так і безпілотним. За словами розробників, підвісити до нижньої частини дрона можна що завгодно, аби воно не перевищувало вагу.

Вас також можуть зацікавити новини: