Швейцарія не допомагатиме зброєю / фото ua.depositphotos.com

Швейцарська зброя не повинна використовуватися на війні в Україні. Про це заявив президент Швейцарії Ален Берсе в інтерв'ю NZZ am Sonntag.

За його словами, політика Швейцарії заснована на "прихильності миру, гуманітарному праву і посередництву, де це можливо". Він зазначив, що така позиція "може здатися застарілою для декого, але це важливіше, ніж будь-коли". 

"Надзвичайно небезпечно викидати ці фундаментальні принципи за борт зараз. Що стосується Швейцарії, війна не є частиною [нашої] ДНК. Позиція уряду зрозуміла. Це також відповідає моїй особистій позиції. Швейцарська зброя не повинна використовуватися у війнах", – заявив Берсе.

Відео дня

Війна в Україні - позиція Швейцарії

На початку російського вторгнення в Україну Швейцарія підтримала загальноєвропейські санкції проти Росії і навіть заморозила деякі російські активи в своїй юрисдикції.

Водночас Швейцарія категорично відмовилася постачати Україні зброю і навіть заборонила іншим країнам передавати Україні зброю, раніше куплену у Швейцарії. 

Також влада Швейцарії заявила про неможливість конфіскувати російські активи, які раніше були заморожені.

Крім того, сьогодні стало відомо, що Швейцарія утилізує боєздатні системи ППО, які могли б допомогти Україні в обороні від російських обстрілів.

Вас також можуть зацікавити новини: