8 жовтня тиск у трубі газопроводу впав / фото Finnish Border Guard

Національне бюро розслідувань Фінляндії з'ясувало технічну причину пошкодження газопроводу Balticconnector.

На прес-конференції головний керівник розслідування детектив-суперінтендант Рісто Лохи повідомив, що вони встановили послідовність подій на основі доказів та інших даних. Передбачається, що причиною пошкодження стало судно "Newnew Polar Bear" під прапором Гонконгу.

Так, на морському дні виявили слід волочіння шириною від 1,5 до 4 метрів, що веде до місця пошкодження газопроводу. У декількох метрах від нього знайшли якір, а неподалік - вузький слід волочіння, який збігається за розмірами з частиною, що з'єднує якір з ланцюгом. 

Відео дня

"Сьогодні рано вранці якір був піднятий. На ньому виявлені сліди, які вказують на те, що він стикався з газопроводом. Крім того, ми не змогли візуально підтвердити, що обидва передніх якоря судна перебували на своїх місцях, що допомогло сфокусувати підозри саме на цьому судні", - сказав Лохи. 

Він зазначив, що з "Newnew Polar Bear! зв'язувалися кілька разів, але вони не захотіли співпрацювати. Тепер вони намагаються зв'язатися з китайською владою. "Особлива увага буде приділена з'ясуванню того, чи мала місце навмисність або недбалість в послідовності подій", - додав слідчий.

Пошкодження газопроводу Balticconnector: що відомо

Нагадаємо, 8 жовтня газовидобувна компанія Gasgrid Finland і естонський оператор Elering заявили, що в трубопроводі впав тиск.

Незабаром прем'єр Фінляндії Петтері Орпо виступив із заявою про пошкодження газопроводу в результаті зовнішньої дії. Повідомлялося, що того дня сейсмологи зафіксували на узбережжі вибух.

У НАТО заявили, що дадуть рішучу відповідь, якщо виявиться, що пошкодження газопроводу було навмисним актом саботажу

Тим часом президент Латвії Едгар Рінкевич заявив, що судноплавство в Балтійському морі необхідно закрити, якщо виявиться, що цю операцію провела Росія.

Вас також можуть зацікавити новини: