Данілов розказав, що відбувається у Словаччині / колаж УНІАН, фото УНІАН, ua.depositphotos.com

У Словаччині "просто шалений" вплив російської агентури, заявив секретар РНБО Олексій Данілов. Про це він сказав в ефірі телемарафону Єдиних новин, коментуючи заяву президентки Словаччини Зузани Чапутової про можливе припинення оборонної допомоги Україні, зроблену після перемоги проросійської партії на парламентських виборах в країні.

"Майте на увазі, що вплив російської агентури в Словаччині просто шалений. Вони спочатку були у Празі, а потім, з урахуванням, що їх там трохи поганяли, вони перебралися в Братиславу. І те, що ми на сьогоднішній день бачимо — це вплив Російської Федерації, яка намагається роздмухувати ситуацію в Європі", — підкреслив Данілов.

Він вважає, що європейським політикам, Євросоюзу варто уважно слідкувати за ситуацією та процесами.

Відео дня

"Бо коли у вас на території з’являється російські наративи, російська  мова, російська історія повністю спаплюжена, майте на увазі, рано чи пізно, це буде торкатися ваших дітей", - зауважив Данілов.

Секретар РНБО додав, що саме народ країни, а не окремі політики, вирішують куди рухатись і кому допомагати.

Ситуація в Словаччині – останні події

30 вересня 2023 року в Словаччині відбулися парламентські вибори, за результатами яких більшість голосів (23%) набрала популістська партія "Курс – соціал-демократія" (SMER-SD) на чолі з колишнім словацьким прем'єр-міністром Робертом Фіцо.

Друге місце посіла проєвропейська ліберальна партія Прогресивна Словаччина (PS) на чолі з Міхалом Шимечком (отримала 17% голосів).

Цього тижня президентка Словаччини Зузана Чапутова доручила формування нового уряду Роберту Фіцо, який раніше заявив, що проти допомоги Україні. 

Видання Denník N повідомило згодом, що у Міністерстві оборони Словаччини розглянули можливість надання Україні чергового пакету військової допомоги. Українці могли отримати його, поки формується новий уряд і триває правління уряду Людовіта Одора. Але президентка Зузана Чапутова, яка несе політичну відповідальність за уряд, виступила проти цього наміру. 

За словами президентки, в цьому питанні необхідно поважати результати парламентських виборів. 

Експерти ж прогнозують, що відхід Братислави від підтримки Києва не зменшить потік зброї до України, але посилить антиукраїнські голоси в Європі. 

Вас також можуть зацікавити новини: