Санкції проти РФ зараз активно працюють / фото ua.depositphotos.com

Російський журналіст Тимур Олевський стверджує, що санкції проти Росії, які були запроваджені через її вторгнення на територію України, зараз активно працюють.

"Коли кажуть, що санкції не працюють, не вірте цьому – це вороги говорять. Санкції працюють дай Бог, і ми це чули на валдайському форумі. Якби санкції не працювали, в Ірані дрони б не купували. Навіть пластик, малопомітний для радарів - це дефіцит, не кажучи вже про електроніку", - сказав він в інтерв'ю УНІАН.

Він вважає, що з санкціями треба зробити дві речі.

"По-перше, треба стежити і бити по руках західних партнерів, щоб вони їх самі не порушували. Вони норовлять це зробити, тому що самі люди, їм потрібно жити і щось їсти. По-друге, щоб самі санкції не слабшали. Вони працюють не так, як люди очікують – що, коли з'являться санкції, раптом пропаде кисень на території Росії. Дуже багато вже пропало, це дуже сильно помітно", - сказав Олевський.

Журналіст стверджує, що сучасна війна так влаштована, що якість розвідки і точних ударів важливіші, ніж масовані артобстріли.

"Десятьма установками HIMARS, точно наведеними на ціль супутником, ви домагаєтеся більшого, ніж армія, яка "солнцепеками" випалює все на своєму шляху. Тим, хто воює, це зрозуміти не важко, складно тим, хто не воює. Здається "там махина, а у нас всього десять". Перемога в розумі. Супутник і HIMARS могутніше армади артилерії, тому що раз – і немає у артилерії снарядів. У Росії летить два супутники, один з яких над Україною. А той, який хотіли запустити перед війною, злетів і впав. Згорів у щільних шарах атмосфери. Щоб побудувати новий - потрібні мікрочіпи і елементи, а їх немає і не буде. Пральну машину неможливо розібрати так, щоб зробити супутник, тому що в космосі радіація. Там все так влаштовано, що частинки, які пролітають крізь мікросхеми, створюють зайві сигнали. Супутник полетить просто в невідомому напрямку, якщо він буде зібраний з чіпів з пральної машини. Тому у Росії немає очей, щоб використовувати свою артилерію, як Україна", - сказав він.

Олевський запевняє, що це і є робота санкцій.

"Санкції це не відсутність латте, це – відсутність супутника. Це для переваги України на полі бою важливіше, ніж відсутність латте в Москві", - підсумував журналіст.

Санкції проти РФ: деталі

6 жовтня Європейський Союз затвердив восьмий пакет санкцій проти Росії. Він передбачає встановлення обмеження цін на нафту для третіх країн, нові заборони на імпорт і експорт продукції на 7 мільярдів євро.

Представник Єврокомісії Крістіан Віганд заявив, що на сьогоднішній день заморозили російські активи на 17,5 мільярда євро. Ці активи належать 1350 особам та організаціям, які перебувають під санкціями ЄС. 

Польща разом з Литвою, Латвією та Естонією розробила новий пакет санкцій проти Російської Федерації за війну в Україні.