Ердоган "заблокував" членство України в НАТО для переговорів з Путіним, вважає Бєлковський / фото УНІАН, Микола Тис

Позиція лідера Туреччини Реджеп Таїп Ердоган щодо президента РФ і Росії радикально змінилася: 8 липня Анкара віддала Києву 5 командирів "Азова", а вже 10 липня Ердоган погодився розблокувати членство Швеції в НАТО.

Як відомо, всі ці "жести", умовно, грають проти Москви - ні перша, ні друга ситуації не викликали "захоплення" в Кремлі. Події відповідним чином коментували глава МЗС РФ Сергій Лавров та прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков. 

Російський публіцист Станіслав Бєлковський в ефірі з опозиційною журналісткою Юлією Латиніною оцінив рішення Ердогана та його поточні відносини з Путіним. 

"Ердоган не вперше чинить таким чином (витирає ноги об Путіна - УНІАН), ми ж пам'ятаємо ситуацію з винищувачами. Тоді теж був дикий скандал (26 листопада 2015 року Туреччина збила в своєму повітряному просторі російський Су-24 - УНІАН) і Путін навіть запрошував вдів пілотів цього винищувача на оголошення свого послання Федеральним зборам в Кремль. Тоді Російська Федерація робила вигляд, що це колосальна катастрофа, яка зруйнує відносини з Туреччиною, але, не зруйнували. Тобто Ердоган вже знає, що так можна - потім РФ все одно піде на якесь примирення, просто на умовах більш цікавих йому (Ердогану - УНІАН), а не іншій стороні", - вказав Бєлковський. 

На його думку, зараз Ердоган більше налаштований показувати, що йому важливі хороші відносини з США та ЄС для стабілізації турецької економіки. До виборів він не міг цього робити через побоювання розчарувати власний електорат, проте зараз - обмеження немає: "Інфляція дуже висока, ліра падає. Без допомоги США та партнерів, врегулювати ситуацію неможливо, а на ній зараз доводиться концентруватися", - зазначив він.

Публіцист вважає, що надалі лідер Туреччини не збирається розривати відносин з Путіним. Рішення з приводу повернення "азовців" було дипломатичним подарунком Україні, але, в контексті найважливішого, вступу України в НАТО, Ердоган зіграв проти Києва. 

"Він буде продовжувати торгуватися з Путіним, якщо їх зустріч все ж відбудеться в серпні, а вона швидше буде заочною, ніж очною, так як Путін не захоче залишати свої "затишні" місця... Ердоган наполягатиме на тому, що він зіграв важливу роль у рішеннях саміту у Вільнюсі. Так, командирів "Азова" віддали Києву, потрібно було підсолодити пігулку, але, в НАТО ж Україну не беруть. І це результат, в тому числі, його, Ердогана, зусиль", - вважає Бєлковський. 

Ердоган повернув "азовців" і погодився на Швецію в НАТО - реакція РФ

Як ми писали раніше, у РФ негативно відреагували на політичні рішення лідера Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана з приводу повернення "азовців" в Україну й згоди прийняти Швецію в НАТО.

Зокрема, прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков заявляв, що поверненням "азовців" в Україну Туреччина порушила домовленість з РФ. Також він уточнив, що Кремль "ніхто не поставив до відома" з цього приводу. Зі свого боку глава МЗС РФ Сергій Лавров вказував, що Анкара пішла по "деструктивному курсу" відносин з РФ.

Також у відповідь на згоду Ердогана бачити "Швецію в НАТО" Лавров відзначився заявою про гегемонію США на континенті

Вас також можуть зацікавити новини: